Hlavní obsah

Den moštu v Dolním Rakousku nabídne lokální pálenky a cidery

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dolnorakouském kraji Mostviertel proběhne v sobotu Den moštu. Akcí vrcholí období čekání na ovocný nápoj, kterým je oblast proslulá a má ho i v samotném názvu (Moštová čtvrť). Návštěvníkům se tak naskytne příležitost okoštovat například lokální pálenky či cidery.

Foto: Archiv Mostviertel Tourismus

V Mostviertelu se názvem "mošt" označuje ovocné víno ze zkvašené jablečné či hruškové šťávy. Ilustrační foto

Článek

Poeticky zvlněná, kopcovitá krajina tohoto zemědělského regionu, který je ze severu ohraničen Dunajem, je na jaře zaplavena bílými květy hrušní. Tedy stromu, ze kterého se tamní nápoj primárně vyrábí.

V den konání akce bude na 200 kilometrů dlouhé Moštové cestě (Moststrasse), která se táhne prakticky celým krajem, připraven pro návštěvníky bohatý program. Každý z producentů si připravil svůj vlastní, který může zahrnovat prohlídku moštového sklepa, živou hudbu nebo ochutnávku lokálních specialit.

Avšak nenechte se zmýlit, rakouský výraz „most” nemá nic společného s moštem tak, jak ho známe my — tedy s nealkoholickým nápojem. V Mostviertelu se tímto názvem označuje ovocné víno ze zkvašené jablečné či hruškové šťávy, které má ovšem menší procento alkoholu než víno klasické, zhruba kolem čtyř až osmi procent. Čechům bude pravděpodobně známější pojmenování cider.

Kromě něj se v kraji vyrábí také ovocná šumivá vína, ocet, likéry nebo pálenky. A k dostání jsou samozřejmě také i nejrůznější čerstvé ovocné šťávy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám