Hlavní obsah

Maďarská metropole je na nohou, obyvatelům se nelíbí změny

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

V budapešťském Městském parku (Városliget) se začalo kácet. To vyvolalo vlnu pobouření mezi obyvateli města. „Bráníme stromy a park vlastním tělem,“ řekla Právu aktivistka Olga Kutyina, která s přáteli táboří přímo uprostřed parku.

BEZ KOMENTÁŘE: Orbán mění BudapešťVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Usídlili se tam krátce poté, co sem vjely těžké mechanismy, začalo kácení a přípravy na stavbu Domu maďarské hudby. „Park potřebuje klid a citlivý přístup. Zásahy těžkých mechanismů a kácení stromů jsou určitě to poslední, co mu prospívá,“ dodává Olga.

Její kamarádka Erzsébet projíždí parkem na kole a zastaví se povzbudit protestující. „Kdy tě mám vystřídat? Stačí zítra v devět?“ ptá se. „Je to hrozné, co se tady děje. Megalomanie papalášů už nezná meze. Nehledí na nic, nejmíň ze všeho na zájmy lidí,“ říká pobouřeně.

Novostaveb bude víc

V Městském parku má kromě už zmíněného Domu maďarské hudby vyrůst i nová budova Národní galerie, Dětské divadlo a omlazovací kúrou projde Muzeum dopravy. Attila Sághi, technický ředitel akciové společnosti Városliget, zdůrazňuje, že většina nových budov bude stát na místech starých, nevyužívaných staveb.

Například Dětské divadlo stálo v parku do roku 1952. Tehdejší moc dala budovu zbourat, aby se na přilehlém náměstí mohly konat prvomájové průvody a vojenské přehlídky. Teď se novostavba zrodí podle původních zachovaných plánů.

V parku je nyní 6400 stromů, stavební činnosti padne za oběť asi 150 z nich, ujišťuje Sághi a dodává, že místo nich budou vysazeny nové. „Po ukončení prací bude v parku o pět procent víc zeleně než dnes,“ slibuje.

K jisté obnově parku muselo dojít, dodává k tomu Gergely Karácsony, starosta budapešťského 14. obvodu. Jenže celou velkou akci vnímá jako mazanou zástěrku. „Přestavba parku souvisí s tím, že premiér Viktor Orbán chce pro sebe jako sídlo Budínský hrad,“ říká rozhodně.

Praha prý vzorem

I když právě toto vládní představitelé usilovně popírají, projekt změn v parku skutečně souvisí s plánem přestavby areálu Budínského hradu. Na Hradním vrchu se mají obnovit některé objekty zničené během druhé světové války a po ní.

László Simon, vládní zmocněnec pro obnovu hradu, potvrzuje, že se sem přestěhuje i kancelář premiéra. Ta nyní sídlí v areálu parlamentu a v okolních budovách. „Na Hradním vrchu však budou dál sídlit především kulturní instituce,“ zdůrazňuje.

Možná ano, možná ale ne: rozlehlý hrad je totiž nyní domácí adresou Národní galerie. A právě ta se odtud odstěhuje do nové budovy ve zmíněném Městském parku. Na Hradním vrchu teď sídlí prezident a podle zlých jazyků mu Orbán krásný výhled na město závidí, takže se začal poohlížet po stejně pěkné adrese i pro sebe. Obyvatelé Budapešti se obávají, že celý komplex se tak nakonec promění v nepřístupnou vládní čtvrť.

Simon nicméně ujišťuje, že Hradní vrch zůstane návštěvníkům i turistům přístupný. „Jako inspirace nám slouží Pražský hrad – sídlo prezidenta, církevní, kulturní i turistické centrum,“ podotýká. Realizace megaprojektu má trvat deset let a spolkne v přepočtu 17,5 miliardy Kč.

„Tyto investice by se měly vložit radši do zdravotnictví a do školství,“ říká András, který bydlí u Městského parku. „Strávil jsem v něm dětství, chodily sem moje děti a teď vnuci. Jestli tu přibudou nové stavby a pohrnou se sem davy turistů, ztratí park atmosféru a klid odpočinkové zóny,“ říká smutně.

Podle posledního průzkumu až 75 procent respondentů stavební boom v Městském parku odmítlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám