Hlavní obsah

Bez peněz, jídla, telefonu na cestu z Barcelony do Paříže. Stačit musí plechovky

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez peněz, jídla, telefonu se příští úterý vydá z Barcelony do Paříže tříčlenný tým studentů z Prahy, který se nazval Summer day. Na zdolání trasy mají týden a jediným platidlem, které dostanou k dispozici, budou plechovky energetického nápoje. Českou republiku v sedmidenní stopovací soutěži reprezentuje dohromady pět družstev. Někteří účastníci vyrážejí do srdce Francie od Rudolfina.

Foto: archiv Nedori

Trojice studentů vyráží na trasu 12. dubna.

Článek

„Před dvěma lety, kdy se konal první ročník, jsme neuspěli. Letos se na nás štěstí usmálo, probojovali jsme se do finále a už teď se nemůžeme dočkat, až příští úterý vyběhneme. Kdy jindy přesvědčíte kamarády, aby se sbalili do malého batohu a vyrazili na týden do Evropy bez telefonu, jasného plánu,“ řekl Právu Adam Kadeřávek ze Summer day, který studuje na suchdolské zemědělské univerzitě.

Do zavazadla samozřejmě nezapakuje velké a těžké věci, peníze a elektroniku, která je zakázána, ale s kolegy bere dostatek dobré nálady, hodně toaletního papíru a trochu toho štěstí. Plechovek vyfasují 24.

„První určitě vypijeme, ale další použijeme jako platidlo,“ dušuje se Adam, který ani nezjišťoval, jaká je vzdálenost mezi Barcelonou a Paříží. „Neběžíme napřímo, musíme navštívit šest check pointů, ale jaké to jsou, nevíme. To zjistíme až na startu, kdy dostaneme mapu,“ líčil Právu.

Skate jako dopravní prostředek

Na cestě se s Tomášem a Julií prý hodlají řídit moudrostí mistra Yody z kultovních Hvězdných válek, který hlásal, že vždy v pohybu budoucnost je. „Myslím, že naší hlavní taktikou je nelenit a být stále na cestě. Chceme použít co nejvíc dopravních prostředků. Zbytek taktiky si nechám pro sebe, abych neradil soupeřům,“ smál se.

S sebou si berou koloběžky a skateboardy, které poslouží jako hlavní dopravní prostředek. „Rozhodně budeme stopovat, ale nebudeme se bránit žádné dopravě. Když se podaří stopnout loď nebo přesvědčit někoho na letišti, rádi se proletíme. Nebo projedeme na koni,“ tvrdí Adam.

Strach jim nejdřív nahnalo to, že nesmějí mít nic k jídlu. „Přemýšleli jsme, že bychom si vzali nutričně vyvážený prášek, který stačí zalít vodou, a máte plnohodnotné jídlo. Ale když jsme slyšeli účastníky z minula, říkali, že to není problém. Lidé jsou ochotní, tak se nebojíme a nebudeme brát nic,“ přemítá.

Cestování je společnou vášní všech tří. „V budoucnu plánujeme cestu kolem světa za 79 dní, abychom překonali Willyho Foga,“ zmiňuje trojice, která kromě Antarktidy navštívila všechny kontinenty. Nejvíc se jim líbilo na Novém Zélandu a v Provence.

Reklama

Výběr článků

Načítám