Hlavní obsah

Největším letištěm podle počtu cestujících loni zůstala Atlanta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Největším letištěm na světě podle počtu cestujících loni zůstalo mezinárodní letiště v Atlantě, kterému se opět podařilo překonat druhý Peking. Z evropských letišť je nejvýše londýnské Heathrow, které je na šestém místě. S odvoláním na předběžné údaje asociace letišť Airports Council International (ACI) to v úterý uvedl server televize CNN.

Foto: Profimedia.cz

Letecký záběr na letiště v americké Atlantě

Článek

Letištěm v Atlantě loni prošlo přes 100 miliónů cestujících, což bylo o 5,5 procenta více než v roce 2014. Atlanta si drží místo největšího letiště již 18 let a analytici čekali, že v roce 2015 Atlantu předstihne čínské hlavní město. V Pekingu ale podle ACI loni růst počtu cestujících výrazně zpomalil z dvojciferného tempa v předchozích letech.

ACI připisuje úspěch Atlanty jejímu strategickému umístění. Pro 80 procent populace USA je vzdálenost od Atlanty do dvou hodin letu. Atlanta je také hlavní vstupní branou do Severní Ameriky. Na třetí příčku se loni z šestého místa vyhouplo letiště v Dubaji. To se také stalo nejvytíženějším letištěm podle počtu cestujících v mezinárodní přepravě. Sesadilo tak z první příčky londýnské letiště Heathrow.

Peking v přistáních a vzletech až pátý

Do první desítky se dále dostaly Chicago, Tokio, Londýn, Los Angeles, Hongkong, Paříž a Dallas/Fort Worth. Podle počtu letadel však patří nejvyšší příčky stále americkým letištím. Nejvíce startů a přistání zaznamenalo letiště v Atlantě, a to 882 497. Za ním se umístila letiště v Chicagu, Dallas/Fort Worth, Los Angeles a teprve pátá příčka patřila Pekingu s 590 169 vzlety a přistáními.

Členy ACI je 592 provozovatelů letišť, kteří ve 173 zemích světa celkem provozují 1853 letišť. Celkový počet cestujících loni vzrostl o 6,1 procenta, počet cestujících v mezinárodní dopravě se pak zvýšil o 6,4 procenta. Objem přepraveného nákladu stoupl o 2,4 procenta. Pro nákladní přepravu zůstává největším letištěm Hongkong. Za ním se umístily Memphis a Šanghaj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám