Hlavní obsah

Pohlazení spícího psa ve štrasburské katedrále má přinést celoživotní štěstí

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Jsou to možná výmysly, ale romantické - člověk jim rád věří. Legendy, příběhy, na kterých může a nemusí být zrnko pravdy, se vážou k většině starých staveb. Výjimkou není ani katedrála Notre-Dame ve Štrasburku. Předmět zdejší legendy není strašidelný, jak tomu často bývá, ale naopak roztomilý.

BEZ KOMENTÁŘE: Vyhlídka štrasburské katedrály Notre-DameVideo: Klára Fischleinová, Novinky

 
Článek

Katedrála Notre-Dam je jednou z památek, kterou při návštěvě Štrasburku prostě nemůžete minout. Jedná se o historickou dominantu města, kterou díky 142 metrů vysoké věži nepřehlédnete. Nejstarší části budovy pocházejí už z 12. století.

Pokud byste váhali, zda vám nepostačí se pokochat pohledem na katedrálu jen zvenku, neotálejte a vkročte dovnitř. I bez průvodce trefíte bez problémů k historickému astrologickému orloji, který se nachází v pravé zadní části katedrály. Hodiny vyobrazuje ve čtyřech fázích lidského života — po čtvrt hodině se střídá dítě, poté mladík, následně dospělý muž a nakonec stařec. Součástky orloje se dávají do pohybu vždy ve 12:30.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Orloj uvnitř katedrály

Co by vám ovšem snadno mohlo uniknout, je malá soška psa ležícího a spícího v levé zadní části katedrály. „Když ho pohladíte levou rukou, budete mít celý život štěstí,“ říká Denise Gonelová a odkazuje se na legendu. Proč ne, říkám si, za pokus nic nedám. Ať už tomu chcete věřit, nebo ne, psa v katedrále najděte, když už nic, tak je aspoň vážně roztomilý!

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Soška psa, který má přinést štěstí těm, co ho pohladí.

Pojďme dál, respektive pomalu zpět směrem ke vchodu/východu. Protikladnými zajímavostmi katedrály Notre-Dame jsou mozaiková okna. „Když se díváte od vchodu do katedrály, po levé straně jsou okna pocházející z 11. až 14. století, ta na pravé straně jsou z 15. století. Dochovala se původní, protože byla během 2. světové války při bombardování města ukryta a uchráněna v kryptě katedrály,“ ohromuje mě Denise.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Interiér štrasburské katedrály Notre-Dame

Zároveň přicházíme do kaple sv. Kateřiny uvnitř katedrály (při pohledu od vchodu na pravé straně), kde je naopak super moderní mozaikové okno. Vyobrazuje tvář Krista, při pohledu z blízka si ale pozorný turista všimne, že je tento obraz složen z bezpočtu menších lidských portrétů. Toto okno pochází z loňského roku a je tak asi nejmladší součástí katedrály.

Štrasburk jako na dlani

Třešničkou na dortu je pak v rámci návštěvy katedrály Notre-Dame výstup na její vyhlídku. Nečekejte, že ohromující výhled na Štrasburk a především kouzelné historické centrum bude zadarmo. Žádný výtah, žádná pohodička. Zážitek si musíte zasloužit výšlapem po 332 schodech — úzkých a točitých.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Věž katedrály Notre-Dame ve Štrasburku

V průběhu výšlapu, samozřejmě i cestou dolů, se možná nejednou zděsíte výškou, která je pod vámi a kterou špičaté kamenné části katedrály nijak nezmírňují. Nicméně tohoto výletu s mírnou dávkou adrenalinu (minimálně pro nás slabší povahy) jistě nebudete litovat. Pokud vám aspoň trochu přeje počasí, otevřou se před vámi takové výhledy, které by vám jiná exkurze jen těžko vynahradila. Tak hurá vzhůru!

Reklama

Výběr článků

Načítám