Hlavní obsah

Dým a prach ze sopky na Aljašce omezily leteckou dopravu

Anchorage

Mohutný oblak černého dýmu z aljašské sopky Pavlof, který se rozšířil do vzdálenosti stovek kilometrů, vedl v pondělí ke zrušení desítek letů. Jeden z nejaktivnějších vulkánů nejsevernějšího státu USA při erupci vychrlil dým a popel do výšky přes šest kilometrů a mrak se postupně rozšířil do vzdálenosti až 600 kilometrů od sopky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dým z aljašské sopky Pavlof omezil leteckou dopravuVideo: Royce Snapp/Alaska Volcano Observatory, Reuters

 
Článek

Aktivita vulkánu postupně klesala a v pondělí večer (úterý ráno SELČ) již z něho přestal stoupat dým, uvedla americká geologická služba USGS.

Sopka vysoká 2515 metrů se nachází v jihozápadním výběžku Aljašky, téměř tisíc kilometrů od největšího města Anchorage. Během pondělní erupce zavál silný vítr oblak dýmu a popela do centrální oblasti Aljašky.

Není vyloučena další erupce

Letecká společnost Alaska Airlines zrušila 41 vesměs vnitrostátních letů plánovaných na pondělí, což postihlo více než 3300 cestujících. O osudu úterních letů rozhodnou aerolinky podle vývoje situace.

Podle USGS není vyloučena další erupce vulkánu, aktivita spojená s pondělním výbuchem však již během noci pominula.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám