Hlavní obsah

Rozkvetlý Keukenhof otevírá brány vedoucí k miliónům květů

Novinky, jky

Již ve čtvrtek se znovu otevře turistům největší květinový park světa nizozemský Keukenhof, ležící nedaleko od Amsterdamu. Milióny rozkvetlých tulipánů, krokusů, lilií a dalších květů budou vystaveny pro potěchu turistů do 16. května.

Foto: Profimedia.cz

Zářivé barvy Keukenhofu lákají milovníky květin z celého světa.

Článek

Pro milovníky květin jde jednoznačně o nejvýznamnější akci roku. Působivá zákoutí prastarých stromů, jezírka, tajuplné stezky a hlavně milióny rostlin důmyslně poskládaných do uměleckých děl na celých 32 hektarech – to vše ukrývá nizozemský Keukenhof, který slavnostně otevírá již tento čtvrtek.

Pro představu, na návštěvníky čekají více než čtyři milióny tulipánů. Mezi lány květin tvořícími nejrůznější obrazce můžete po nejrůznějších stezkách nachodit až přes 10 kilometrů. Je tedy až s podivem, že se o tak obrovské množství květin stará jen 27 profesionálních zahradníků.

Foto: Profimedia.cz

Procházky mezi lány květin můžou bez potíží zabrat i několik hodin.

Každoročně tuto květinovou slavnost navštíví více než tři čtvrtě miliónu lidí, kteří si sem převážně jezdí prohlédnout zdejší výjimečné tulipány. Těch tu mají více než tisíc druhů.

Keukenhof stojí u městečka Lisse, necelých 20 kilometrů od amsterdamského letiště Schiphol, které leží stranou od centra Amsterdamu. Cesta výletními autobusy z Amsterdamu ke Keukenhofu trvá zhruba hodinu. Vstupné přijde dospělé na 16 euro (433 korun), děti do tří let mají vstup zdarma a ty od tří do 11 let za osm eur (216 korun). Park otevírá své brány každý den v osm ráno a zavírá je o půl osmé večer.

Jak nejsnáze do Keukenhofu?
autemPokud rádi řídíte, vězte, že Keukenhof leží nějakých 900 kilometrů od Prahy, cesta vám zabere osm až devět hodin a počítejte s tím, že budete po cestě platit mýtné.
autobusemSpoje společnosti Eurolines jezdí až k branám Keukenhofu třikrát týdně. Cena zpátečních jízdenek začíná na 1700 korunách.
leteckyPraktický ranní let mezi Prahou a Amsterdamem operují například Smartwings. Pak už je jen na vás, kolik času chcete v Nizozemsku trávit. Počítejte však ještě s nutností dopravit se z letiště Schiphol do Lisse.

Reklama

Výběr článků

Načítám