Hlavní obsah

Newyorský pavilón ve tvaru holubice vypuštěné z dětských rukou vyšel na astronomickou částku

Novinky, fis

Dopravní uzel u komplexu World Trade Center v New Yorku vyplní další mezeru, která vznikla po teroristických útocích 11. září 2001, kdy byl zničen mimo jiné terminál železniční dopravy. Nyní bude nahrazen novým, který se pyšní moderním designem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nový dopravní uzel Oculus v New YorkuVideo: Reuters

 
Článek

Novým dopravním uzlem na Dolním Manhattanu by mělo denně projít okolo 250 000 cestujících. Bude se tam protínat 11 linek metra a zastávku tam budou mít i příměstské vlaky.

Pavilón, který je bez nadsázky nepřehlédnutelný, má na svědomí ceněný španělský architekt Santiago Calatrava. Stavba nese název Oculus, je ze skla a oceli a kompletně v bílé barvě.

Foto: Profimedia.cz

Newyorská architektonická novinka Oculus

Ačkoliv by někomu mohl vzhled provzdušněného pavilónu připomenout třeba papírovou vlaštovku nebo nějakého pravěkého tvora, inspirací architektovi byl motiv holubice vypuštěné z dětských dlaní.

Vybudování tohoto dopravního uzlu nakonec vychází na čtyři miliardy dolarů (přes 98,6 miliardy korun), přestože v původních plánech se počítalo zhruba s polovinou této částky. Zatímco výstavba pavilónu dospěla do finální fáze, práce na infrastruktuře rozlehlého uzlu ještě potrvají ve zbytku tohoto roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám