Hlavní obsah

Cestovka nabízí túru Londýnem oligarchů

Právo, rm

Svérázného úspěchu se dočkala britská „cestovní kancelář“, která od začátku roku nabízí zájezd po londýnských sídlech ruských, ukrajinských a kazašských oligarchů. Ačkoli jde o seriózní kampaň s cílem upozornit na neschopnost vlády zabránit podezřelým nákupům nemovitostí v britské metropoli, klienti ji pochopili spíše jako recesi a zájezd na 12. dubna je již vyprodán.

Foto: Profimedia.cz

Mimo jiné obří sídlo Witanhurst v Londoně je na trase Kleptocracy Tours.

Článek

Deník Guardian připomíná, že 36 342 nemovitostí v Londýně má anonymního majitele a nelze prokázat, jak ke svým penězům dospěl. Jen ve Westminsteru je 10 takových budov.

Průvodcovství se v Kleptocracy Tours ujali investigativní novináři a experti na praní špinavých peněz, kteří v luxusních částech Kensingtonu a dalších lukrativních čtvrtích vysvětlují, kdo a jak „přepral“ své zdroje pomocí londýnských paláců a sídel.

Protikorupční iniciativa vznikla v reakci na reportáž televize Channel 4 z loňského léta nazvanou Z Ruska s penězi... V reakci na pořad prohlásil premiér David Cameron, že vláda ví o přílivu špinavých peněz do metropole a učiní tomu přítrž, podle Guardianu se ale nic nezměnilo.

Expertní zpráva Deutsche Bank přitom například prokázala, že ilegální peníze z Ruska už stačily zahýbat cenami na londýnském realitním trhu. „Dokud s tím ale nezačne vláda něco dělat, nezbývá, než aby na problém upozorňovala originální kampaní Kleptocracy Tours,“ konstatuje závěrem Guardian.

Reklama

Výběr článků

Načítám