Hlavní obsah

Pohled do nitra země v jedné z největších říčních jeskyní světa

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Monumentální, dechberoucí, ohromující... Tak silnými výrazy lze popsat vnitřek obrovské říční jeskyně v Laosu, která je jednou z největších na světě. Zprostředkovaně si tento zážitek mohou vychutnat diváci nedávno vytvořeného videa fotografa Ryana Deboodta, který svoji expedici do nitra jeskyně pečlivě zdokumentoval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nahlédněte do jedné z největších říčních jeskyní na světěVideo: Caters News, AP

 
Článek

Dvaatřicetiletý fotograf a dobrodruh Ryan Deboodt vyrazil do laoské jeskyně Tham Khoun Xe řádně „vyzbrojen“. Měl s sebou nejen fotoaparát, ale také dron. Díky speciálnímu povolení se mu tak povedlo zachytit jeskyni z pohledů, které by člověku jinak zůstaly odepřeny.

Jeskyně svojí rozlehlostí v lidech přirozeně vyvolává respekt — působí do značné míry tajuplně. Ve světle Deboodtových snímků je však spíše kouzelná než strašidelná.

Když už byla řeč o velikosti, pojďme hovořit v konkrétních číslech. Průměrná šířka jeskyně dosahuje 76 metrů a průměrná výška 56 metrů. Některé tamní stalagmity měří až okolo 20 metrů. Postava člověka je tam tak poněkud zanedbatelnou součástí.

První zahraniční návštěvník jeskyně byl francouzský dobrodruh Paul Macey v roce 1905.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám