Hlavní obsah

O Velikonocích má do Prahy přijet více cizinců než loni

O letošních Velikonocích přijede do Prahy zhruba 235 000 zahraničních návštěvníků, meziročně tedy asi o sedm procent víc. Čechů se v hlavním městě v poslední dekádě března ubytuje přibližně 30 000, podobný počet lidí se vypraví do Prahy ke známým či příbuzným nebo na jednodenní výlet. Odhaduje to Prague City Tourism (PCT).

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Svátky jara lákají do Prahy hlavně turisty ze sousedních zemí. Ilustrační foto

Článek

„V první řadě přijedou hosté z Evropy, kteří využijí prodloužený víkend. Protože v ČR máme letos Velký pátek poprvé jako den pracovního klidu, očekáváme také zájem domácích hostů," uvedl pražský radní pro oblast kultury Jan Wolf.

Svátky jara podle Prague City Tourism lákají hlavně turisty ze sousedních zemí — z Německa, Slovenska, Rakouska a Polska. Tradičně také přijíždějí návštěvníci z Itálie, Británie, Španělska a Francie.

Podíl Evropanů na celkové návštěvnosti ze zahraničí byl během období Velikonoc v posledních čtyřech letech vždy zhruba 70 procent. „Pravoslavné Velikonoce budou sice až v květnu a již téměř dva roky ruských turistů ubývá, ale stále ještě jsou podle posledních výsledků pro Prahu pátou nejdůležitější zdrojovou zemí, což platí i pro jarní měsíce," dodala ředitelka Prague City Tourism Nora Dolanská.

Nejvíc volna v období Velikonoc mají ve Skandinávii. Lze tedy podle PCT počítat se zvýšenou návštěvností i ze zemí, jako jsou Švédsko, Finsko, Dánsko či Norsko. Ze vzdálených zemí do české metropole cestují o Velikonocích především turisté z USA, Jižní Koreje, Číny a Izraele. Prague City Tourism očekává podle mluvčí Kateřiny Bártové nárůst počtu turistů z Asie o 14 procent.

Velikonoční neděle letos připadá na 27. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám