Hlavní obsah

Cinque Terre: Jedna z nejpopulárnějších oblastí Itálie omezuje návštěvnost

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do populární italské oblasti Cinque Terre budou turisté nově potřebovat vstupenku. Obyvatelé i odborníci už se totiž nekonečných davů turistů začali obávat. Národní bohatství, které oblast představuje, tímto režimem trpí. A tak bylo na čase vytvořit pravidla.

BEZ KOMENTÁŘE: Cinque TerreVideo: vimeo.com

 
Článek

Do oblasti národního parku Cinque Terre loni podle britského deníku Daily Mail zavítalo okolo 2,5 miliónu turistů. Letos tomu ale bude jinak. Italské úřady sdělily, že tam nepustí více než 1,5 miliónu výletníků.

Původně rybářské vesničky vystavěné na skalnatém pobřeží severozápadní Itálie totiž dostávají kvůli návalu turistů pořádně zabrat. Jsou však natolik cenné, že je třeba je začít šetřit. Vittorio Alessandro z národního parku Cinque Terre se stran snížení návštěvnosti v italském deníku La Repubblica nechal slyšet: „Jistě za to budeme kritizováni, ale pro nás je to otázka přežití.“

Zájemci si vstupenky do Cinque Terre budou moci zakoupit přes internet a skrze speciální aplikaci se dozvědí, které z vesniček jsou zrovna nejvíce přetížené.

Na seznamu UNESCO

Obrovské návštěvnosti napomáhají v oblasti také výletní lodě, které Cinque Terre v posledních letech zařadily do svých tras. Například v roce 2014 tam tímto způsobem přicestovalo více 470 tisíc turistů, letos by to podle odhadů odborníků mohlo být dokonce až 645 tisíc, což je polovina určeného ročního limitu.

Cinque Terre se skládá z pěti vesniček: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza a Monterosso al Mare. Kromě lodi či autobusu se lze do vesniček, proslulých pestrobarevnými fasádami domů, dostat také romantickým vláčkem. Oblast je zapsaná na seznamu UNESCO. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám