Hlavní obsah

Betlémská bazilika Narození Páně se probouzí do někdejšího lesku

V palestinském Betlémě ukončili první fázi restaurátorských prací v bazilice Narození Páně. Opravenou střechou přestalo zatékat, mezi zbrusu novými okny se skví vzácné očištěné mozaiky. Jde o nejzásadnější obnovu památky, již UNESCO v minulosti zařadilo mezi ohrožené stavby.

Foto: Profimedia.cz

Chrám Narození Páně

Článek

Baziliku nechala ve 4. století našeho letopočtu postavit na místě údajného narození Ježíše Krista byzantská císařovna Helena. Stěny pokrývají vzácné mozaiky z období křižáckých výprav. Díky opravě střechy a výměně oken už nejsou ohroženy vodou a po vyčištění se lesknou v tmavém prostoru chrámu, napsala agentura AP.

Ačkoli většina Palestinců vyznává islám, baziliku mnozí považují za národní poklad, jelikož je největším magnetem pro turisty.

Dohledem nad restaurátorskými pracemi byl pověřen Zijád Bandak, který považuje to, čeho se dosud podařilo dosáhnout, za revoluci. „Když vystoupíte nahoru, můžete poprvé spatřit skutečně ohromné, krásné a jedinečné mozaiky," řekl.

Obnovu, která prozatím stála osm miliónů dolarů (194 miliónů korun), financují kromě palestinské samosprávy také palestinští soukromníci, římskokatolická, řecká ortodoxní a arménská církev a zahraniční dárci.

Číštění výjevů pokračuje

Odbornou práci zajišťují palestinští a italští experti, zejména italská firma Piacenti specializovaná na obnovu historických staveb.

Mimmo Nucatolo má na starosti italskou skupinu, která obnovuje mozaikovou výzdobu. Zlatá, zelená a pastelová umělecká díla jsou podle jeho slov „jedinečným příkladem" práce zkušených tvůrců, kteří působili na konci období křižáckých výprav. Po staletí byly mozaiky ale neošetřované, takže už nebyly téměř vidět.

Čištění výjevů stále pokračuje, přičemž restaurátoři musejí pracovat na lešení ve výšce deseti metrů nad zemí. Návštěvníci budou moci z podlahy spatřit okřídlené postavy až na konci letošního roku.

Prozatím byly očištěny mozaiky v hlavní lodi kostela a pracuje se v okrajových částech. Dělníci obnovují omítky, kamennou fasádu a opravují dřevěné trámy. Lešení bude moci být odstraněno, až skončí i tyto práce.

Nové osvětlení i klimatizace

Do baziliky by pak měla být instalována klimatizace, která bude kontrolovat podmínky v závislosti na slunečním svitu, teplotě a vlhkosti. Rozmístěno bude také nové osvětlení a detektory kouře.

O správu kostela se dělí podle dohody z 19. století katolická, řecká ortodoxní a arménská církev a každá si svou část baziliky žárlivě střeží. Soupeří spolu a hledí na sebe často nevraživě, avšak podle Bandaka při obnově spořádaně spolupracují. Umožnily dokonce přístup do budovy i večer, aby odborníci mohli pracovat co nejdéle.

Kostel má před sebou ještě několik fází obnovy, které potrvají další tři roky. Je třeba opravit také kamenné sloupy a jejich hlavice i mozaiky na podlaze, nyní zakryté kamennou dlažbou. Jak budou práce pokračovat, závisí na tom, zda se podaří získat dost peněz. Podle Bandaka bude ještě potřeba 11 miliónů dolarů. Předseda samosprávy Mahmúd Abbás slíbil, že se pokusí peníze obstarat.

„Hned na počátku mi řekl: ,I když nemáš dost peněz, začni. Je to svaté místo a peníze přijdou,’" sdělil Bandak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám