Hlavní obsah

Slovinský Žalec chce zbudovat první pivní fontánu Evropy

Jméno slovinského městečka Žalec zní skoro stejně jako název českého města Žatec. Podoba není náhodná. Stejně jako naše sídlo ležící na Ohři v lounském okrese je Žalec také synonymem pro pěstování chmele. V oblasti kolem něj se produkuje nejvíce této suroviny v celém Slovinsku. A právě kvůli chmelařské tradici se radní rozhodli, že zbudují pivní fontánu.

Foto: repro www.24ur.com

Takto by měla podle vizualizace vypadat pivní fontána ve Slovinsku.

Článek

Radní v Žalci odsouhlasili projekt za 350 tisíc eur (téměř 9,5 miliónu korun), který má přilákat do města turisty. Žalecká fontána bude tryskat několik druhů piva. Za poplatek šest eur si pak návštěvník bude smět nabrat tři malá piva, tedy sklenici o objemu tři decilitry. Polovina nákladů na zbudování pivní fontány má jít z rozpočtu města, druhou polovinu uhradí soukromníci a veřejné dary.

Na jednání radnice kvůli projektu ale bylo velmi rušno. Třetina zastupitelů byla ostře proti a požadovala použití peněz na renovaci vodovodního řadu v okolních vesnicích. Radnice ale dvoutřetinovou většinou projekt schválila. Informoval o tom slovinský web 24ur.com.

Realizace nejistá

Slovinci přitom nepatří mezi tradiční pivní národy Evropy. Zatímco průměrný Čech vypije za rok 143 litrů tohoto nápoje, průměrný Slovinec jen osmdesát litrů, což ho řadí na třináctou pozici světového žebříčku, jemuž Češi už mnoho let vévodí.

Slovinská média však krátce po oznámení tohoto projektu informovala o tom, že by nešlo o první ambiciózní projekt, kteří si místní radní vysnili a který by nakonec nedošel svého naplnění a ve skutečnosti vůbec neopustil papír. Nezbývá tak nyní čekat, zda v Žalci skutečně zvítězí pivo nad vodou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám