Hlavní obsah

Jizerky jsou tajným místem běžkařů, píše americký deník

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vskutku lákavě působí lokalita Jizerských hor v popisu amerického listu The New York Times, který tento kus Česka označil za tajné místo pro běžkování. V článku se autor rozplýval nad tamní přírodou i běžkařskou infrastrukturou.

Foto: repo The New York Times

Reportáž z Jizerských hor v americkém deníku

Článek

Joshua Hammer, autor článku amerického deníku, byl okouzlen tím, jakou panenskou přírodu v českých horách nalezl. Přiznal zároveň, že by ho nenapadlo cestovat za zimními sporty právě do Česka, následoval však doporučení kamaráda z Berlína. Krajinu Jizerských hor zhodnotil jako jednu z nejlepších možností pro zimní sporty ve střední Evropě.

Přírodu Jizerek přirovnává Hammer ke ztělesnění pohádek od bratří Grimmů – uprostřed luk dřevěné domky ozdobené rampouchy... Neminul ani známou Šámalovu chatu na Nové louce, kde před několika stoletími úspěšně fungovala sklářská huť. Hammer se v „Šámalce“ společně se svými syny posilnil na další putování Jizerskými horami. Chatu zahrnul do tipů na jizerské restaurace a ubytování.

Foto: Profimedia.cz

Jizerské hory

Hammer ve svém cestovatelském článku líčí úchvatné výhledy na horskou krajinu i strategicky umístěná občerstvovací zařízení. „Jazyková bariéra může být místy frustrující“, zmiňuje. Vzápětí ale dodává, že prakticky není možné se na běžkařských trasách ztratit, protože se stáčejí zpět do Bedřichova, a zbylé zážitky převažují nad občasnými komunikačními problémy.

Během pětidenního pobytu Hammer se syny nezaslechli téměř žádnou angličtinu a už vůbec nenarazili na turisty z Ameriky. Jeho devítiletý syn prý stačil pochytit několik českých slovíček. Na konci článku autor umístil internetový odkaz, na němž čtenáři deníku The New York Times nalezli informace o Jizerských horách v angličtině.

Reklama

Výběr článků

Načítám