Hlavní obsah

Zvony katedrály v Gironě ztichly, protože hoteloví hosté nemohli spát

Zvony na katedrále ve španělském městě Girona přestaly v nočních hodinách odbíjet čas kvůli stížnostem hotelových hostů. Informovala o tom agentura EFE. Kapitula katedrály se takovému kroku úspěšně vyhýbala dvě dekády. Rozhodl až starosta města Carles Puigdemont, který je nyní necelý měsíc novým premiérem Katalánska.

Foto: Profimedia.cz

Katedrála ve španělské Gironě

Článek

Zvony katedrály Panny Marie, která má údajně nejširší gotickou loď na světě (23 metrů), podle majitele hotelu Històric dlouhé roky budily jeho klienty. Někteří prý dokonce zkrátili pobyt poté, co v hotelu přespali jednu noc.

Puigdemont se jako starosta několikrát sešel se zástupci obou táborů. A jelikož nešlo zvonici nijak odhlučnit, aplikoval nakonec normu o hluku na veřejných prostranstvích. A zvony tak od 7. ledna již neodbíjejí celou hodinu ani čtvrthodiny od půlnoci do tři čtvrtě na sedm ráno.

Katalánská Girona má turistům co nabídnout. Kromě starobylé katedrály a historického centra s úzkými uličkami tam stojí za návštěvu například také arabské lázně z 12. století, které za dobu své existence vystřídaly řadu funkcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám