Hlavní obsah

Závod Šediváčkův long může zkomplikovat obleva

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závod psích spřežení letos jubilejní 20. Šediváčkův long může v Orlických horách jako už několikrát zkomplikovat obleva. Pětidenní klání stovky musherů z celé Evropy začalo ve středu startem první ze čtyř etap v Deštném.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Pavel Kučera aktuálně na Šumavě chová 75 závodních psů severských ras.

Článek

Hory sice zatím pokrývá dostatečná místy čtyřiceticentimetrová vrstva sněhu, pořadatelé závodu Šediváčkův long však hledí s obavami k nebi. „Pokud nezaprší, závod by měl proběhnout bez podstatných změn v původním programu. Zatím jsme museli pouze zkrátit první etapu o dva kilometry a to je všechno. Obleva by mohla mít vliv hlavně na bivak ve volné přírodě,“ konstatoval ředitel a zakladatel jednoho z nejtěžších musherských závodů na světě Pavel Kučera.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Přípravy rodiny Pavla Kučery na vrcholný závod psích spřežení této sezóny.

Rozmarům počasí čelil závod poslední dva roky. Loni muselo dojít ke zkrácení trati o 40 kilometrů. Předloni musheri zdolávali poloviční trasu a vyměnili sáně za letní tréninkové vozíky. Podmínky tehdy nedovolily ani bivak ve sněhových závějích.

Památka na Šediváčka

Počasí by letos nemělo ohrozit ani extrémní převýšení. Spřežení postupně nastoupají 7000 výškových metrů. „Během rekordní souvislé řady devatenácti ročníků závod vyrostl do podoby, která si dokáže poradit s krizovými jevy a spolehlivě odolává nepřízní počasí,“ tvrdí Kučera.

Saně pod taktovkou mužů i žen profičí po 240 kilometrů dlouhé trati horským terénem do soboty. Šediváčkův long patří do série čtyř nejextrémnějších závodů psích spřežení o titul Iron Sled Dog Man. Dvojice závodů musherské série se jede v Rakousku a Slovensku. Síly v Orlických horách, kde divokost přírody splňuje požadavky kladené na takto těžký závod, měří ostřílení musheři.

Závod dostal jméno po legendárním sibiřském huskym Šediváčkovi z někdejší stáje jeho zakladatele Pavla Kučery. Pes Kučerovi den před startem prvního ročníku utekl. Šediváčka krátce na to zastřelil jeden z obyvatel Deštného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám