Hlavní obsah

Nový nejdelší pravidelný let světa je na spadnutí, zabere 18,5 hodiny

Novinky, jky

Nejen zvídaví ptáčci si cvrlikají o tom, že aktuální nejdelší pravidelná letecká linka světa bude brzy minulostí. Tedy ona se nebude rušit, překoná ji však jiná, a to poměrně výrazně. Pokud vše doopravdy dopadne, novým nejdelším letem světa bude spoj aerolinek Qatar Airways z katarského Dauhá do novozélandského Aucklandu. A že takový let umí pořádně zabolet.

Foto: Profimedia.cz

Qatar Airways budou zřejmě mít nový rekordní let.

Článek

Spoj aerolinek Qatar Airways z Dauhá do Aucklandu bude překonávat vzdálenost zhruba 9030 mil (přes 14 530 km). A pokud by vás zajímalo, jaký byl doposud nejdelší linkový let, tak je to spoj Qantas z australského Sydney do amerického Dallasu. Ten měl však o bezmála 500 mil méně - 8578 mil. A kdo létá pravidelně, dobře ví, že 500 mil navíc umí v takto dlouhém letu způsobit značné nepohodlí. Pokud se tedy cestuje v ekonomické třídě.

Podle webu Travelmath, který vypočítává odhadovaný letový čas jednotlivých spojů, by lidé na lince z Dauhá do Aucklandu měli strávit neskutečných 18 hodin a 34 minut.

Qatar Airways však plánují zavést také linku mezi Dauhá a hlavním městem Chile Santiagem. Vzdálenost mezi těmito místy je přibližně 8950 mil a let by měl trvat jen asi o devět minut méně než ten nový rekordní.

Pomůže Airbus A350

Státem vlastněné katarské aerolinky plánuji pro tyto spoje používat stroje Boeing 777-200LR. Těchto letadel mají Qatar Airways ve svém držení devět. Do luxusní business třídy se vejde 42 osob a třída economy usadí dalších 217 pasažérů.

Katarské aerolinky odmítly spekulace ohledně nových linek potvrdit i vyvrátit, podle několika zdrojů z oblasti letectví jde však prý už o téměř hotovou věc. I pokud vše klapne, rekord jim zřejmě nevydrží dlouho. Singapore Airlines plánují totiž obnovení svého rekordního non-stop letu Singapur-New York, který urazí vzdálenost 9535 mil. Pro tuto potřebu si již aerolinky objednaly nové Airbusy A350, které by měly obdržet v roce 2018.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám