Hlavní obsah

Největší umělá ledová aréna v provozu

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Od soboty je v centru Liberce, v bývalém kamenolomu Na Bídě v Mlýnské ulici, v provozu 18metrová ledová stěna. Jak upozorňují horolezci ze spolku Horolezecká aréna, který areál spravuje, jde o největší uměle zaledňovanou stěnu ve střední Evropě.

Foto: Ludmila Žlábková

Za dva týdny se na liberecké umělé ledové stěně uskuteční český šampionát v ledolezení.

Článek

„Ledovat jsme začali před týdnem v pátek. V tuto chvíli má led tloušťku deset až 20 centimetrů, nahoře ještě víc,“ uvedl jeden z provozovatelů Václav Balšánek a prozradil, že ideální podmínky na tvorbu ledu přináší teplota vzduchu kolem minus pěti šesti stupňů.

„Denně roste kolem tří až pěti centimetrů a my potřebujeme tak pět šest dní mrazu, abychom mohli spustit provoz. Paradoxně, když je víc než minus deset, už led tolik nepřibývá,“ poznamenal.

Horolezci využili bývalý lom

Až z Nymburka sem kvůli ledové aréně přijeli do Liberce Martin Černý a Ivana Klimošová. „Jsme tu poprvé, ale i když lezeme dost, do ledu to bude poprvé. Částečně se bojíme a současně těšíme. Hlavně si musíme dát bacha, abychom se nekopli mačkami,“ uvažoval nahlas Černý.

„Máme k tomu ale důvěru, je to tu jištěné. Myslím, že je lepší to vyzkoušet poprvé tady než hned v ledopádech třeba v Obřím dole v Krkonoších,“ přidala se Ivana Klimošová.

Mezitím se ze svého prvovýstupu vrátila první skupinka sobotních lezců. „Zlatý lezení na skále. Mám z toho úplně omlácený kolena, jak se zasekávalo mačkami. Je mi teplo, ale necítím ruce. Hlavně jak jsem se stále držel za ten cepín… Mně zase padal sníh do bot. Měla jsem si vzít přezkáče a mačky upevnit na ně,“ svěřují se s prvními dojmy.

Ostré zbraně

Lom na místě ledové arény není v provozu už od půle 19. století. „Bývala tu pak i myslivecká střelnice. Teď máme ale areál od města pronajatý a nyní vstupujeme do čtvrté zimní sezóny,“ připomenul Balšánek s tím, že živo tu je díky vybudované feratě i v létě.

„Může sem přijít i úplný začátečník, ani věkově nejsme omezeni. Nejstarší tu byla asi 65letá paní, naopak nejmladší 7letý chlapec. Zde jsme ale limitováni možností půjčit si výstroj. Toto byl syn horolezce, takže měl svou vlastní,“ upozornil Balšánek. A dodal: „Nejlépe se tu zorientují lidé, kteří dělají jakýkoli sport, a také ti, kteří manuálně pracují rukama. Jsou zvyklí něco v ruce držet.“

Lezení na ledu má podle správců areálu výhodu v tom, že si chyty i stupy lezec vytváří sám, kdekoli potřebuje.

„Největší rozdíl je samozřejmě v nutnosti použít cepíny a mačky, které mají ostré hroty. Na ty musí dávat pozor stále, je to ostrá zbraň,“ varoval Balšánek a poznamenal, že největší problém je začátečníkům vysvětlit, že skála je opravdu tvrdší než cepín. „A že když od ledu lítají jiskry, jsou už na skále. A tam to nejde,“ usmál se Balšánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám