Hlavní obsah

Turecko plánuje dotace na lety do hlavních turistických míst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecko nabídne dotace na palivo pro lety do pěti hlavních turistických míst. Ankara se tak snaží ochránit svůj cestovní ruch po bombovém útoku v Istanbulu minulý týden.

Foto: Profimedia.cz

Istanbul

Článek

Letecké společnosti na počátku turistické sezóny v dubnu a květnu získají 6000 dolarů (149 000 Kč) na let do Antalye, Alanye, Dalamanu, Bodrumu a Izmiru. Řekl to agentuře Reuters turecký ministr cestovního ruchu Mahir Ünal, který je v Německu na jednání s místními cestovními kancelářemi. V případě potřeby by mohla být podpora prodloužena.

Bombový útok v Istanbulu je zřejmě největší hrozbou pro životně důležitý cestovní ruch Turecka, který má na celkovém hrubém domácím produktu země podíl 4,5 procenta. „Jediný problém je v oblasti na hranici se Sýrií," uvedl Ünal. „Istanbul je jedním z nejbezpečnějších míst na světě. Turistické oblasti jsou bezpečné. Přijali jsme veškerá nezbytná opatření," tvrdil.

Turecko loni nabídlo podobné podpory pro lety z Ruska, když kvůli poklesu hodnoty rublu začali Rusové šetřit a méně utrácet za cesty do zahraničí. Od ledna do listopadu loňského roku měli Rusové na celkovém počtu zahraničních turistů v Turecku podíl 10 procent a po Německu jsou druhou nejpočetnější skupinou turistů v zemi.

Koncem listopadu však Turecko přišlo o ruské turisty úplně, v reakci na sestřelení ruského bombardéru tureckými stíhačkami nad turecko-syrskou hranicí Rusko zakázalo zájezdy do Turecka.

Ünal v Německu jedná s cestovními kancelářemi o společných opatřeních na podporu poptávky, mimo jiné o reklamní kampani placené z poloviny Tureckem a z poloviny cestovními kancelářemi. Ünal se chystá setkat také s cestovními kancelářemi ze Španělska a Švýcarska.

Reklama

Výběr článků

Načítám