Hlavní obsah

Mezinárodní turistika nadále směřuje k rekordu

Mezinárodní cestovní ruch loni navzdory různým konfliktům a teroristickým útokům pokračoval v růstu k novým rekordům. Počet příjezdů zahraničních turistů loni stoupl o 4,4 procenta na 1,184 miliardy, uvedla ve své zprávě Světová organizace cestovního ruchu při OSN (UNWTO). Další růst o zhruba čtyři procenta očekává organizace i letos.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Loňský rok byl již šestým rokem za sebou, kdy byl růst nad dlouhodobým průměrem. O nejméně čtyři procenta roste počet zahraničních příjezdů turistů od roku 2010. Poptávka byla celkově silná, avšak jednotlivé destinace vykazují různé výsledky. Hlavně kvůli neobvykle vysoké fluktuaci směnných kurzů, poklesu cen ropy a dalších komodit, které zvýšily disponibilní příjmy v zemích, které jsou jejich dovozci, avšak oslabily poptávku v zemích, které naopak komodity vyvážejí.

Poptávka také závisela na vývoji bezpečnostní situace. Destinace v rozvinutých zemích zaznamenaly růst turistů o pět procent, v rozvojových zemích o čtyři procenta. Počet příjezdů do Evropy, Ameriky, oblasti Asie a Tichomoří se zvýšil o zhruba pět procent, na Blízký východ o tři procenta.

Počet příjezdů turistů do Afriky naopak klesl o tři procenta, hlavně kvůli slabým výsledkům na severu země, který se na celkovém počtu turistů na kontinentu podílí třetinou. UNWTO však upozornila, že dostupnost údajů z Afriky je omezená.

Evropa vede

Největší turistickou destinací zůstala loni Evropa. Počet turistů zde stoupl o pět procent na 609 miliónů. Přispěl k tomu pokles eura k americkému dolaru a dalším hlavním měnám. Zájem byl o všechny oblasti, tedy střední a východní Evropu, severní Evropu, jižní Středomoří a západní Evropu.

UNWTO upozornila, že stále prudce rostou výdaje za turistiku v Číně. Od roku 2004 se výdaje Číňanů za cesty do zahraničí zvýšily každoročně o více než 10 procent. Z toho těží hlavně asijské destinace, jako Japonsko a Thajsko, ale i USA a některé evropské lokality.

Naopak výrazně klesly výdaje turistů z Ruska a Brazílie, které naopak v předchozích letech silně rostly. Je to odrazem ekonomického poklesu v obou zemích a propadu kurzu místních měn.

UNWTO považuje za turisty osoby, které překročí hranice jiné země a stráví v ní nejméně jednu noc. Do statistik nezahrnuje klienty okružních plaveb.

Reklama

Výběr článků

Načítám