Hlavní obsah

Jako jezdci Apokalypsy: Festival plný plamenů a kouře vyrážel dech

Novinky, jky

Jednou za rok ožije španělská vesnice San Bartolome de Pinares výjimečnou akcí - festivalem Luminarias, na který se sjíždějí lidé nejen z celého Španělska, ale i z Evropy. Není to však žádná náhoda. Základy tohoto festivalu byly položeny už před zhruba 500 lety a pro oko běžného smrtelníka jsou některé výjevy vskutku lahodící.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Výjevy jako z akčního filmu – takový je festival Luminarias.

Článek

Již před mnoha staletími se lidé ve Španělsku vydávali v podvečer 16. ledna na svých koních do ulic. A každým rokem i nyní vycházejí v den svatého Antonína lidé z jedné malé španělské vesničky sledovat jezdce, jak se projíždějí ulicemi na svých koních a proskakují plameny.

Foto: Susana Vera, Reuters

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Svatý Antonín byl patronem domácích zvířat a právě jeho svátek je dnem, kdy se v ulicích vesnice San Bartolome de Pinares slaví festival Luminarias. Vesnice se nachází necelých 100 kilometrů severozápadně od Madridu.

Foto: Susana Vera, Reuters

Foto: Susana Vera, Reuters

Slavnost, při které jezdí stovky lidí na koních úzkými dlážděnými ulicemi malé vesnice, má základy v náboženském veselí datujícím se hluboko do 16. století.

Ačkoliv mohou některé momenty působit děsivým dojmem a ochránci zvířat tuto slavnost zřejmě nemají ve výčtu oblíbených událostí roku, účastníci tvrdí, že jde o tradici, při které koně nikdy nepřijdou k újmě.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Foto: Susana Vera, Reuters

Koně, kteří proskočí plameny a kouřem, by měli být svatým Antonínem chráněni pro další rok.

Slavnosti probíhají po celý večer a končí přesně s úderem půlnoci. Popíjení a oslavy samotné však pokračují až do časných ranních hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám