Hlavní obsah

Čeští turisté se v létě chystají nejčastěji do evropských destinací

Popularita evropských destinací mezi českými turisty letos vzroste, hitem bude u leteckých zájezdů v létě zřejmě Bulharsko. Při výběru dovolené přitom roste význam bezpečnosti destinace. Nabídka last minute zájezdů mimo jiné v Řecku, Španělsku či Itálii by však měla být v létě menší než loni kvůli velkému zájmu ruských či německých turistů. Vyplývá to z ankety mezi cestovními kancelářemi.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Písečná pláž na španělském ostrově Mallorca

Článek

Podle cestovní kanceláře Fischer dávají rodiny s dětmi v předprodejích ve velkém přednost tradičním evropským destinacím, o jejichž bezpečnosti nepochybují.

„Jednoznačnými hity předprodejů jsou pro rodiny s dětmi španělská Mallorka a Menorca, Bulharsko a řecké ostrovy. Mírně rezervovaní jsou zatím lidé k Turecku a nemají příliš zájem o Egypt a Tunisko," uvedl Jan Osúch z CK Fischer.

Nejen čeští turisté tak budou v létě více vyhledávat dovolené v evropských destinacích, jako jsou Bulharsko, Španělsko, Řecko, Chorvatsko a Itálie. „Obecně teď lidé více vnímají bezpečnostní situaci v turistických destinacích. V důsledku toho klesl zájem o first minute zájezdy do severoafrických zemí a Turecka přibližně o 15 procent. Na druhou stranu pro tyto destinace hovoří velmi příznivé ceny. Hoteliéři tam ještě více zlevnili. Africkým zemím konkuruje cenami především Bulharsko, proto bude v letní sezóně jedním z favoritů pro letecké zájezdy,” řekl Novinkám mluvčí CK Blue Style František Vorel.

Nemalou měrou letos mohou ovlivnit trh s dovolenými v Evropě i ruští turisté. V Rusku totiž platí od loňska zákaz letů do Turecka a Egypta, přičemž v roce 2014 vycestovalo do Turecka 3,3 miliónu a do Egypta tři milióny Rusů, část z nich tak zřejmě v létě zamíří do evropských letovisek.

„Lze očekávat enormní tlak na růst cen hotelů právě ve zmíněných destinacích — Řecku, Bulharsku či Španělsku," uvedl marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný.

Last minute dovolená už nebude tak výhodná

Změna nákupního chování významně ovlivní i last minute sezónu. „V destinacích jako Španělsko, Bulharsko nebo Řecko bude zájezdů 'na poslední chvíli' nedostatek. Ve velkém tam totiž zamíří i Rusové nebo Němci. Tamní hoteliéři budou mít brzy plno, a co zbude na last minute, nebude tak výhodné, jako tomu bývalo v minulých letech. Nebude důvod k velkým slevám, protože poptávka bude i v hlavní sezóně mimořádně vysoká," dodal Osúch.

Zájezdy do zemí na severu Afriky se zřejmě přesunou právě do nabídky last minute dovolených. „Do destinací, které v poslední době zaznamenaly útlum zájmu, jako je Tunisko nebo Egypt, odletí řada Čechů díky velmi nízkým cenám v rámci last minute. Pokud se ovšem nestane v některé z těchto destinací zásadní bezpečnostní incident," dodal Hynek Špinar z Čedoku.

Podle marketingového ředitele CK Exim tours Stanislava Zímy se celý trh bude letos zřejmě vyvíjet stejně jako loni.

„Bude jednoduše řečeno turbulentní. Rozhodování klientů často ovlivní zprávy z médií o situaci v dané oblasti. Budou následovat vlny zájmu a naopak sníženého zájmu o jednotlivé oblasti, a to i během samotné sezóny. Celkově si ale myslím, že na dovolenou vycestuje podobný počet lidí jako v roce 2015," uvedl Zíma.

Počet výjezdů Čechů do ciziny za první tři loňská čtvrtletí stoupl o jedno procento na 3,8 miliónu. CK prodaly téměř 1,6 miliónu zájezdů, stejně jako v roce 2014.

Anketa

Kam se letos chystáte na letní dovolenou?
Do Evropy
53,6 %
Mimo Evropu
15,3 %
Nechystám se do ciziny
31,1 %
Celkem hlasovalo 616 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám