Hlavní obsah

Kunínský zámek poprvé ukázal vzácné dědictví z Rakouska

Právo, Denisa Telaříková

Velice cenný vánoční dar připutoval z Rakouska do zámku v Kuníně na Novojičínsku. Jedná se o zhruba tisícovku fotografií, obrazů, dokumentů a dalších osobních věcí z dědictví po rakouské šlechtičně z rodu Schindlerů z Kunewaldu, který vlastnil kunínský zámek v letech 1828 až 1870.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Na kunínský zámek se po 130 letech vrátilo i pečetidlo hraběnky Marie Walburgy.

Článek

Veřejnost si vrácené cennosti mohla poprvé prohlédnout v sobotu na svatého Štěpána o přestávce vánočního koncertu. Podle kastelána zámku Jaroslava Zezulčíka se jedná o velkou senzaci.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Kunínský kastelán Jaroslav Zezulčík ukazuje cenná alba s fotkami členů rodiny Schindlerů z Kunewaldu.

„Protože získávat obrazy a předměty z majetku šlechtické rodiny z Rakouska zpět do České republiky není zcela obvyklé,“ vysvětlil kastelán, když ukazoval navrácené poklady. „Máme tady například originál udělení čestného občanství Nového Jičína Emilu Schindlerovi, kterého si coby chudého, talentovaného chlapce adoptovala kunínská hraběnka Marie Walburga a odkázala mu zámek,“ líčil kastelán.

Poslední potomek z rodu Schindlerů

Emil Schindler byl pak císařem povýšen do šlechtického stavu s titulem z Kunewaldu (česky z Kunína). „Po jeho smrti však jeho děti zámek odprodaly a odstěhovaly se za novým životem do rakouských Korutan. Pro kdysi jednu z nejchudších rodin bylo totiž obtížné žít na zámku obklopeni ve vesnici svými chudými příbuznými,“ popsal Zezulčík. Dodal, že posledním Emilovým potomkem, a tedy i potomkem hraběnky Walburgy, byla Judith-Marie Schindler, která zemřela v Rakousku vloni v červnu ve věku 95 let.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Skleněné pečetidlo hraběte Xavera Harracha, který byl otcem kunínské hraběnky Walburgy.

„Svůj majetek Judith-Marie Schindler odkázala zčásti Muzeu Novojičínska a zčásti rakouskému biskupství v Gurku. S biskupstvím se nakonec podařilo dohodnout, že se téměř celá pozůstalost vrátí zpět na zámek v Kuníně. Přimluvil se za nás i ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz a kraj nás podpořil grantem,“ upozornil kastelán.

Dědictví představí zámek od jara

Už na jaře, kdy na zámku začne sezóna, si tak lidé budou moci prohlédnout výstavu Dědictví rodiny Schindlerů. „Určitě na ní ukážeme nádherné skleněné pečetidlo hraběte Xavera Harracha, ale i pečetidlo jeho dcery, hraběnky Walburgy. Dosud jsme ho znali jen jako otisk z dobových dokumentů, teď už máme originál,“ ukazoval kastelán. K vidění na výstavě také bude obraz Ernestiny Schindlerové jako nevěsty u jednoho ze zámeckých oken.

Nyní podle kastelána bude Muzeum Novojičínska usilovat také o další část dědictví. „Jedná se o vzácnou kolekci 13 pastelových obrazů panovníků Evropy. Malé hraběnce Walburze je kdysi věnovala samotná císařovna Marie Terezie,“ shrnul Zezulčík.

Reklama

Výběr článků

Načítám