Hlavní obsah

Z proseckého podzemí bude turistická atrakce

Novinky, Aneta Lednová
Praha

Dlouhá léta tyto prostory využívali pouze vandalové a bezdomovci. Radnice Prahy 9 se ale rozhodla, že z bývalých pískovcových dolů nechá udělat turistické lákadlo. Prosecké podzemí tak návštěvníkům nabídne například labyrint tajuplných chodeb.

Prosecké podzemí bude zpřístupněno veřejnostiVideo: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

„Předpokládáme, že dole bude vytvořena expozice, která bude připomínat pražské podzemí. Stejně tak bude k vidění ukázka z dolování. Chceme, aby se tam návštěvníci rádi vraceli. Také předpokládáme, že bludiště bude jeden z prvků, který sem přitáhne ty nejmladší,“ řekl radní MČ Praha 9 Zdeněk Davídek.

V současné době se dokončuje povrchová část, tedy vyhlídka s kavárnou. V suterénu by pak mělo vzniknout informační centrum pro návštěvníky, odkud se pak dále vydají do podzemí,“ popsal Davídek.

Těžba v pískovně začala zhruba v 17. století a největšího rozmachu dosáhla v letech 1885 až 1925. Výhodou bylo, že se mohl písek těžit i v zimě, kdy byla v chodbách teplota kolem devíti stupňů nad nulou.

Pokud vše půjde podle plánu, tak se prosecké podzemí otevře zájemcům v polovině roku 2017. Městská část Praha 9 počítá s náklady kolem 12 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám