Hlavní obsah

Lyžařské areály půjčují koloběžky, chybí sníh

Lyžařské areály v jižních Čechách odkládají termíny spuštění vleků. Na svazích chybí sníh. O Vánocích přesto chtějí zahájit zimní sezónu, musí ale vymýšlet náhradní program. Ze zbytků technického sněhu chtějí upravovat aspoň dětské sjezdovky a otevírají půjčovny koloběžek.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Počasí je podle provozovatelů lyžařských areálů nejhorší za posledních minimálně pět let. Lyžovat se dá jen na Hochfichtu na česko-rakouských hranicích. Informovali o tom zástupci jihočeských lyžařských areálů a těch, které k jižním Čechám přiléhají.

Bez sněhu je například Lipno nad Vltavou. Pro turisty, kteří sem na Vánoce přijedou, areál proto vymýšlí alternativní program a bez lyží zahájí v pondělí zimní sezónu. „Děti si budou užívat při kreativních dílnách, výuce plavání, bruslení, výletech, ale také při opékání špekáčků nebo na diskotékách,“ uvedl ředitel skiareálu Petr Dušek.

Na vánoční svátky je tu pro děti připravena dvacítka akcí, například v místním Aquaworldu Lipno nebo na stezce korunami stromů. Od soboty je otevřena půjčovna koloběžek, kol i in-line bruslí.

Na Zadově chtějí zahájit sezónu na Štědrý den. „Začneme, i když nebude sníh. V provozu bude lanová dráha, návštěvníci si mohou udělat výlet na rozhlednu,“ uvedl provozní areálu na Zadově Petr Vondraš. Doufá, že se jim podaří připravit aspoň dětskou sjezdovku. „Máme zásoby technického sněhu. Věříme, že úplně neodtaje a na Štědrý den se svezou aspoň děti,“ uvedl Vondraš.

Podobné je to na Kvildě, kde sezónu zahájí 25. prosince. „Sníh, co budeme mít, rozhrneme a připravíme aspoň sjezdovku pro děti,“ uvedl správce tamního lyžařského areálu Richard Jirouš. I tady se snaží a zasněžují svahy, i když mrzne jen hodinu. „Teď tři dny nemrzlo ani na Kvildě, takže nemůžeme dělat nic, jen čekat na sníh,“ dodal Jirouš.

Vleky zatím nespouští ani v Mitterdorfu, který leží v Bavorsku asi osm kilometrů od hraničního přechodu Strážný-Philippsreut na Prachaticku.

„Není zde žádný sníh. Začátek sezóny je zcela závislý na počasí,“ uvedla Kateřina Majerová z informačního centra Bavorský les–Šumava.

Sníh přitahuje davy

Jediný areál, kde lze nyní lyžovat, je Hochficht u lipenského jezera. V provozu tu zůstává dva kilometry dlouhá sjezdovka a čtyřsedačková lanovka. Areál podle jeho zástupce Martina Řezáče čeká od pátku velký nápor turistů, kteří sem přijedou na Vánoce.

„Na sjezdovce leží pět až 25 centimetrů technického sněhu a trať je v několika místech zúžená. Lyžuje se ovšem bez front a za velmi zvýhodněné ceny,“ uvedl Řezáč.

Dospělí za celodenní skipas zaplatí v přepočtu asi 400 korun, děti o zhruba 60 korun méně. Děti do 10 let v doprovodu rodiče zaplatí asi 55 korun za den.

Reklama

Výběr článků

Načítám