Hlavní obsah

Letem světem aneb kmitající cestovatelské zážitky

Novinky, fis

Některé jevy je nemožné zaznamenat pouhým okem, díky technice si je ovšem prohlédnout můžeme. Když se pak spojí atraktivní motiv s půvabným místem, vznikne časosběrné video, které si pustíte několikrát, než si vychutnáte všechny jeho detaily. Vydejme se na tři světadíly, do měst i přírody.

BEZ KOMENTÁŘE: Mlha nad San FranciskemVideo: Simon Christen

 
Článek

San Francisko

Naši časosběrnou pouť odstartujeme na světadílu Amerika, konkrétně v USA. Kalifornské San Francisko je slavné díky ledasčemu. Jeho typický kopcovitý terén známe z filmů i seriálů. Město proslavily také kontroverzní osobnosti, jakou byl třeba politik a aktivista Harvey Milk, dále je známá ostrovní věznice Alcatraz a samozřejmě nelze nezmínit most Golden Gate.

Právě most Golden Gate a jeho okolí posloužily jako kulisa úchvatného časosběrného videa, které zobrazuje baldachýny mlhy plující nad městem a zlatavý východ slunce. Časosběr vznikal dlouhé dva roky.

Marrákeš

Ocitáme se v Africe, v Maroku. Dějištěm je slavné tržiště na náměstí Jemaa el-Fna v Marrákeši. V této nejrušnější lokalitě ve městě se to hemží trhovci, domácími zákazníky a hlavně pestrými barvami a vůněmi zboží. Sehnat tam lze mnoho druhů koření a lokálních specialit, ale také oblečení, kovotepecké výtvory a další fascinující předměty.

Stmívání na náměstí Jemaa el-Fna v MarrákešiVideo: Jakub Kynčl, Novinky

Svědky dvouhodinového ruchu na náměstí můžete být během necelých dvou minut. Právě v podvečerních hodinách se tržiště, kde je přes den hlavní činností prodej, stává jakýmsi otevřeným cirkusem, v němž se předvádějí chovatelé s opičkami, krotitelé hadů, hudebníci a jiní umělci.

Malé Karpaty

Zrychlenou cestovatelskou exkurzi zakončíme v Evropě, na Slovensku. Vydáme se do Malých Karpat a jejich panenské přírody s lesy, potůčky, vodopády, hvězdnou noční oblohou, ale také architektonickými a jinými památkami. Podzimní tóny pestrých i tlumených barev dokreslují idylický obraz krajiny.

Časosběrné video z Malých KarpatVideo: Majo Chudý

V tříminutovém videu si divák udělá výlet mimo jiné k televizní věži Kamzík, Smolenickému zámku, hradu Červený Kameň, Hlbočianskému vodopádu, jeskyni Driny nebo na vrch Záruby v centrální části Malých Karpat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám