Hlavní obsah

Při výběru dovolené začíná hrát hlavní roli bezpečnost

Kritéria pro výběr dovolené se v posledních letech radikálně změnila. Cenu a kvalitu vystřídala na prvním místě bezpečnost a své postavení si upevňuje.

Foto: Profimedia.cz

Turisté nyní vybírají dovolenkové destinace hlavně podle bezpečnostních parametrů. Ilustrační foto

Článek

Britové přestali létat do Šarm aš-Šajchu na Sinaji, Rusové rovnou do celého Egypta. V reakci na sestřelení svého bitevníku doporučily ruské úřady svým občanům, aby nejezdili na dovolenou do Turecka, a doporučení se od Nového roku změní v zákaz. Motivací není v tomto případě obava o bezpečnost, ale spíš odveta.

Tunisko letos zažilo dva krvavé atentáty, jejichž oběťmi se stali turisté. V zemi stále není bezpečno, jak potvrdil nedávný výbuch v centru metropole, při němž zahynulo dvanáct vojáků.

Masakr v hudebním klubu a střelba v ulicích Paříže se v našich cestovkách projevily jen desítkami zrušených zájezdů či letenek. Nikdo ale neví, kolik lidí cestu do Paříže plánovalo a po tragickém pátku si to rozmyslelo.

Svaz francouzských hoteliérů a provozovatelů restaurací nicméně hlásí meziroční pokles návštěvníků Paříže o 40 procent. Z tradičních přímořských destinací v Evropě jsou na tom z hlediska bezpečnosti dobře Bulharsko a Chorvatsko. Obě země také vkládají do příští sezóny velké naděje.

Většina českých cestovek se shoduje v tom, že zákazníci sice hojně využívají slev v předprodejích, ale jsou opatrnější než v minulých letech. „Výrazně vyšší je zájem o evropské destinace, zejména Španělsko, Bulharsko a Řecko. U nás o desítky procent. Jejich předností je hlavně ,evropská atmosféra‘ a důvěra klientů, že si udrží svůj bezpečný ráz,“ řekl Právu Jan Osúch z CK Fischer.

Podobně popisuje situaci Eva Němečková z CK Firo Tour. „Prodej na rok 2016 je srovnatelný s loňským, předpokládáme, že v rámci slev ,first minute‘ nebo děti zdarma si koupí pobytový zájezd 45 až 50 procent našich zákazníků.“ K žádaným patří podle Němečkové ještě Portugalsko a ostrovy Sicílie, Sardinie, Korsika a menší řecké ostrovy, které jsou v nabídce novinkou.

Kdo dřív přijde...

„Slevy v předprodejích dosahují v některých cestovkách 20 až 25 procent, což nákupy proti loňsku zvedlo o pět procent. Tento trend bude zřejmě pokračovat nákupem dárkových poukazů pod stromeček a pak jistě i ve druhé polovině ledna,“ soudí Kateřina Petříčková, výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Dalším důvodem časných nákupů je podle Hynka Špinara z CK Čedok to, že v tzv. bezproblémových destinacích jsou kapacity omezené a zájem o ně bude nejen v ČR, ale v celé Evropě. CK Čedok kromě již zmíněných zemí a oblastí očekává zájem také o Slovensko, Maďarsko a Rakousko.

„Hitem je jednoznačně Bulharsko, blízká, klidná a stabilní destinace za výhodné ceny. Prodeje jsou u nás vyšší než loni v tomto období. Dobře se prodává i Řecko, především Kréta, Rhodos, Korfu či Zakynthos,“ řekl Právu Petr Šatný z CK Alexandria, který na dalších místech jmenoval Španělsko, Chorvatsko a Itálii.

Většina cestovek konstatuje, že nákupy dovolených do zemí, jako je Egypt a Tunisko, stagnují nebo poklesly. To se podle Špinara v příštím roce pravděpodobně změní. „Pokud nedojde k zásadním incidentům, část klientů se tam nakonec vydá, ale spíše v rámci last minute, kde očekáváme velmi výhodné ceny. Zájezdy do těchto destinací se nebudou kupovat s velkým předstihem,“ řekl Právu.

Optimisticky vidí situaci v severní Africe i Stanislav Zíma z CK Exim Tours. Podle něho bude u nás zájem zejména o egyptské letovisko Marsa Alam, o tuniskou Džerbu a o marockou Saidiu.

Nejistota panuje kolem Turecka. Část potenciálních zákazníků má obavy o svou bezpečnost, tu druhou lákají nízké ceny. Po očekávaném odlivu ruských rekreantů zůstanou některé hotely zcela prázdné a nahradit třímiliónový výpadek nebude snadné.

Druhá otázka je, kam se statisíce či milióny cestování chtivých Rusů vrtnou. Pokud se někde ve stěně vstupních víz objeví skulina, je téměř jisté, že tam bude v létě velmi těsno.

Výměna ještě týden před cestou

Na nestabilní bezpečnostní situaci reagují některé cestovky tím, že umožňují svým zákazníkům, aby žádali o změny i na poslední chvíli.

„Při nákupech v předprodejích je možnost výměny dovolené ještě týden před odletem. Pokud se vám na koupenou dovolenou nebude chtít odletět, můžete změnit nejen hotel, případně termín, ale i cílovou zemi,“ říká Jan Osúch z CK Fischer. Podobnou službu nabízí i CK Blue Style.

Reklama

Výběr článků

Načítám