Hlavní obsah

Opravený hospitál Kuks se letos těšil rekordní návštěvnosti

Barokní hospitál Kuks na Trutnovsku si v první sezóně po rozsáhlé rekonstrukci prohlédlo rekordních bez mála 139 000 návštěvníků. Nyní je objekt uzavřený. Od ledna do března bude přístupný po předchozím objednání, příští sezóna začne 24. března.

Foto: Profimedia.cz

Hospitál Kuks

Článek

„V současné době budova odpočívá po náročné sezóně, probíhají důkladné úklidy, zazimování zahrady a květin, inventury, kontrola exponátů a také nábor a příprava nových průvodců," uvedl kastelán Libor Švec.

Tvrdí, že rekordní sezóna byla náročná zejména pro průvodce. „Ti se zejména o letních prázdninách ani nezastavili," uvedl Švec.

Podle statistik návštěvnosti Kuks v 80. letech společně s nedalekým betlémem navštěvovalo zhruba 105 000 lidí, v posledních letech před rekonstrukcí se roční návštěvnost pohybovala kolem 40 000. Loni byl hospitál kvůli stavebním pracím zcela uzavřený.

Bude se na co těšit

Hospitál připravuje na novou sezónu pro turisty další novinky, například na jaře má být otevřena nová restaurace v sousedství, na nádvoří hospitálu začne fungovat bylinkářství, které nabídne sušené bylinky, čaje a bylinné směsi.

Rekonstrukce kukského hospitálu stála téměř 440 miliónů korun, obnoveny byly exteriéry i interiéry, opravená je i původní bylinková zahrada.

Do podoby z počátku 18. století bylo navráceno i nádvoří. V bývalém hospodářském křídle vzniklo multifunkční výchovně vzdělávací centrum.

Reklama

Výběr článků

Načítám