Hlavní obsah

Jeden z historických klenotů Slovenska se poprvé otevírá veřejnosti

Novinky, fis

Jedinečná příležitost se letos od prosince nabízí všem turistům, kteří se rozhlížejí po novém výletním cíli. V mapě by si měli zaškrtnout Tatranskou Javorinu. Slovenský prezident Andrej Kiska tam poprvé otevřel veřejnosti lovecký zámeček Hohenlohe.

Foto: Kancelář prezidenta SR

Zámek Hohenlohe

Článek

Dřevěný zámeček, vybudovaný v letech 1883 až 1885, sloužil v posledních letech k reprezentačním účelům. Slovenská hlava státu tam na čerstvém vzduchu Vysokých Tater hostila zahraniční státníky. Nyní se do útulného interiéru zámku mohou podívat také zvídaví návštěvníci z řad veřejnosti.

Původním majitelem zámečku byl pruský kníže Christian Craft Hohenlohe-Öhringen, který v něm žil se svojí družkou a personálem. Kníže v oblasti nejen zaměstnával velký počet obyvatel, ale také zveleboval kraj — nechal v něm postavit kupříkladu dřevěný kostelík, vodní elektrárnu a další stavby.

Turistiku v oblasti kníže příliš nepodporoval. Časem ale vytyčil několik turistických tras a povolil na ně přístup v konkrétních termínech. Stále totiž dbal na ochranu ryzí horské přírody.

Návštěvnické čtvrtky

Po smrti knížete roku 1926 připadl zámek jeho bratranci, ten však pobýval v Maďarsku, a tak stavbu v roce 1935 prodal do vlastnictví Československé republiky. V současnosti si návštěvníci mohou vnitřek zámku prohlédnout v autentické historické podobě se zachovalými kusy nábytku, trofejí, zbraní či fotografií.

Částečnou obnovou prošel zámeček v 70. letech minulého století. Poslední desítky let byl využíván výhradně politickými představiteli země. Od roku 2004 je zámek Hohenlohe ve správě Kanceláře prezidenta SR a v roce 2009 byl vyhlášen národní kulturní památkou.

Prohlídky zámku jsou možné bezplatně, po celý rok vždy ve čtvrtek mezi 11.00 a 14.00 v každou celou hodinu. Výjimku činí státní svátky nebo Silvestr vycházející na čtvrtek. Prohlídka zabere 15 až 25 minut. Doporučená doba pro rezervaci vstupenek je týden před návštěvou.

Reklama

Výběr článků

Načítám