Hlavní obsah

Domácí turisté ukázali ve fotosoutěži lásku k českým horám

Novinky, fis

Silný vztah českých turistů k tuzemským horám ukázala podzimní fotografická soutěž. Koncem září ji na šest týdnů vyhlásila agentura CzechTourism společně s fotografem Tomášem Třeštíkem. Výsledný počet účastníků i kvalita jejich fotografií předčila očekávání.

Foto: archiv CzechTourism

Vítězná fotografie na vernisáži 23. listopadu

Článek

Celkem 3507 fotografií, zachycených na mobilní telefony i na profesionální fotoaparáty, aktuálních i archivních, se sešlo v soutěži nazvané Miluju české hory. Ta proběhla v rámci kampaně Česko - země příběhů, která má mimo jiné utužovat vztah domácích turistů k výletům po Česku a ukázat, že i během tuzemské dovolené lze objevovat neznámá a úchvatná místa.

Nejen počet, ale také úroveň soutěžních fotografií, porotu v čele s Tomášem Třeštíkem udivila. „Já krajiny běžně nefotím, kvůli téhle soutěži jsem si to ale vyzkoušel. Když jsem se pak probíral fotkami, které lidi poslali, zjistil jsem, že spoustu z nich bych nevyfotil. Byly opravdu skvělé!“ řekl Třeštík na pondělní vernisáži, kde byly představeny vítězné fotografie.

Foto: Jakub Müller

Snímek hvězdného nebe nad Sněžkou získal autorovi titul absolutního vítěze.

Každý týden byly vybrány tři vítězné snímky, na vernisáži byl pak začátkem tohoto týdne vyhlášen absolutní vítěz soutěže. S fotografií hvězdné noční oblohy nad zasněženou Sněžkou si titul vítěze odnesl Jakub Müller. Prozradil, že časosběrná expozice trvala dvě a půl hodiny. „Byl to docela mrazivý zážitek,“ popsal na vernisáži Müller, který noční výlet na Sněžku podnikl s kamarádem.

Krkonoše bodovaly

K místům, která lidé nejčastěji do soutěže posílali, patřily právě Krkonoše. Kromě Sněžky byla hojně focená také krajina na Lučních boudách. Mnoho objektivů přitáhl i vysílač na Ještědu a jesenickém Pradědu.

Dokumentárně i umělecky laděné vítězné fotografie si zájemci od 18. ledna do 12. února 2016 budou moci zdarma prohlédnout v pražském Mediálním centru Orbis. Už nyní jsou všechny soutěžní obrázky z českých hor ke zhlédnutí zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám