Hlavní obsah

Do pohádkového města za teleporty do historie

Novinky, Taťána Marenčíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Krumlov láká návštěvníky nejen všeobecně známými malebnými výhledy, křivolakými uličkami a kvalitní gastronomií. Koncem listopadu zde bude nově zpřístupněn revitalizovaný areál středověkých klášterů. Již nyní ale město nabízí bohatý kulturní program. Povětšinou vás místní instituce na několik chvil přemístí do méně či více vzdálené historie města.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Český Krumlov je jedním z nejmalebnějších měst České republiky.

Článek

Nelze navštívit půvabné jihočeské město a vynechat jeho hlavní dominantu - Státní hrad a zámek Český Krumlov. Až si dostatečně prohlédnete monumentální komplex jako takový, můžete v nejstarší části zámeckého areálu navštívit nové Hradní muzeum.

Foto: Novinky

Hradní muzeum v Českém Krumlově

V elegantních komnatách se seznámíte se životem tamních šlechticů a zhlédnete depozitáře bohatě vybavené dobovými cennostmi. Na závěr si nenechte ujít Zámeckou věž. Vystoupáte do ní po křivolakém schodišti, odměnou vám bude nezapomenutelný výhled na město z ptačí perspektivy. Ten je 360stupňový, s větrem ve vlasech se tak můžete kochat nejen historickou částí města, ale i přilehlou krajinou a modernější zástavbou. Průchozí ulička kolem věže je dostatečně široká a fotografové si v každou denní dobu najdou to správné světlo, selfíčkáři budou nadšeni.

Výjimečný keramický model

Kdo se chce dozvědět více o historii města a jeho okolí, neměl by si nechat ujít Regionální muzeum v Českém Krumlově, které se nachází v samém centru historické části města. Stálá expozice nabízí na 34 000 sbírkových předmětů od dob pravěku až do konce 19. století. Vyzdvihnout lze úsek zaměřující se na II. světovou válku a v současnosti zde probíhá také výstava Zlaté dno řemesel a živností na Českokrumlovsku.

Foto: Novinky

Regionální muzeum v Českém Krumlově

Hlavním lákadlem však zůstává keramický model města, největší svého druhu na světě, který je působivý nejen detailním propracováním, ale zároveň výborný pro orientaci a získání perspektivy nad městem, už jen kvůli němu muzeum jistě stojí za návštěvu.

Teleport do fotografické minulosti

Zcela unikátní zážitek nabízí návštěva Musea fotoateliéru Seidel. Ať už jste vášnivým fotografem, nebo jen chcete vidět „něco jiného“, jistě nebudete zklamáni. S počátky profesionální fotografie a tohoto řemesla, respektive umění, se seznámíte v citlivě zrestaurovaném secesním domě.

Foto: Novinky

Na půdě ateliéru se ukrýval poklad - pečlivě označené negativy a více než 100 000 skleněných desek. Mnoho lidí se tak dostalo k unikátním fotkám svých předků, o kterých neměli předtím ani tucha.

Prohlédnete si původní ateliér, jeho stále funkční vybavení i obrovskou sbírku fotografických prací, která skýtá až 140 000 pečlivě katalogizovaných a výborně dochovaných negativů. Můžete si také projít domácké zázemí tehdejších majitelů a v útulné pracovně možná dýchne inspirace i na vás. [celá zpráva]

Výstava Váchala až do konce ledna

Milovníky výtvarného umění jistě zaujme Egon Schiele Art Centrum. Celoroční výstava přibližuje rakouského převážně expresionistického malíře, jehož život a dílo byly s Krumlovem úzce spjaty.

Foto: Novinky

Egon Schiele Art Centrum

Až do ledna příštího roku zde navíc probíhají další zajímavé výstavy autorů provázaných s regionem. První z nich představuje interesantní dílo českého umělce Josefa Váchala (výstava je prodloužená až do konce ledna), druhá, s názvem Josef a František Seidel, rozsáhlou fotografickou práci otce a syna, kteří brilantně zachytili život mnoha generací.

Český Krumlov Card

Všechny čtyři zmíněné expozice lze za zvýhodněnou cenu navštívit na jedinou vstupenku - Český Krumlov Card. Lze ji zakoupit za 200 korun v Infocentru města i v jednotlivých výstavních objektech. Vstupenka je přenosná a je možné ji čerpat podle času a preferencí po dobu 12 měsíců.

Reklama

Výběr článků

Načítám