Hlavní obsah

Portugalská kuchyně překvapuje sytostí chutí

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Portugalskou kuchyni nelze označit za nikterak exotickou. Přesto dokáže překvapit. Z celkem obyčejných surovin, jako jsou například brambory, česnek či ryby dokáží portugalští kuchaři vykouzlit královsky vyhlížející pokrmy s výraznou chutí, která z úst nezmizí s posledním soustem, ale ještě nějakou chvíli doznívá.

Foto: Maria Conceição Pires

Šéfkuchař André Magalhães servíruje steak z tresky s přílohou a omáčkou - pokrm nese název Bacalhau á Brás.

Článek

Kdybyste se někoho ze svého okolí zeptali, co je portugalskou specialitou (kromě skvělého vína), nejspíš by nevěděl. U státu ze dvou stran obklopeného mořem se samozřejmě nabízí jako obvyklá surovina rybí maso a mořské plody. Od pravdy to není daleko, ale při bližším pohledu je portugalská gastronomie pestřejší.

„Portugalská gastronomie je poměrně rozmanitá. Každý region má trochu jinou kuchyni,” řekl šéfkuchař André Magalhães a dodal, že zejména v jižní části země se hojně využívají ryby a mořské plody. Magalhães vaří ve své vyhlášené lisabonské restauraci Taberna Rua das Flores. Své kuchařské umění předvedl minulý týden v sídle velvyslanectví Portugalské republiky v Praze.

Foto: Maria Conceição Pires

Vinařka Silvia Canas da Costa a šéfkuchař André Magalhães v sídle Velvyslanectví Portugalské republiky v Praze

Do speciálního menu zařadil polévku s mořskými plody, která ovšem překvapivě nebyla téměř vůbec cítit rybinou. Následoval steak z tresky v omáčce z olivového oleje, česneku, čili papriček a petrželky, dále plátky vepřového masa se srdcovkami a jako sladkou tečku na závěr zvolil Magalhães pečenou hrušku se sýrem Stilton, medem a mandlemi.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Propracovaný dezert - měkoučké hrušky pečené se sýrem a medem, sypané piniovými oříšky

Ačkoliv jsou v typických ingrediencích pro jednotlivé regiony Portugalska rozdíly, za jakýsi společný jmenovatel portugalské národní kuchyně lze označit tresku, která se v zemi připravuje na bezpočet způsobů. Jí se smažená, grilovaná, čerstvá i sušená solená (tradičně zvaná bacalhau), s bramborami, se zeleninou... Své místo má ale v portugalské gastronomii také vepřové maso.

Z příloh se často setkáte s bramborami, případně s rýží. Co se týče dochucování, Portugalci nešetří s česnekem ani solí. Polévky a hlavní jídla jsou skutečně slaná, dokonce více, než jsme zvyklí, stejně tak dezerty mají výraznou sladkou chuť, která strávníkovi z úst hned tak nezmizí.

Co hrdlo ráčí

K dobrému jídlu patří také lahodné pití. A k Portugalsku, podobně jako k Francii, Španělsku či Itálii, neodmyslitelně patří vína. Jako první se asi kdekomu vybaví slavné portské. Nejen k němu se ale váže dlouhý příběh. V Portugalsku funguje mnoho vinařství s osobitou historií, která se zrcadlí v kvalitě a chuti jejich vín.

Jedním z nejstarších vinařství oblasti řeky Tajo je Quinta da Lapa, jehož původ sahá až do roku 1733. V jeho čele stojí pěstitelka vína Silvia Canas da Costa. Vinařství produkuje dražší prémiová vína stejně jako ta pro všední příjemné posezení.

„Víno Nana je věnované mojí matce a je určené pro jakoukoliv příležitost, je všední. Protože moje matka je známá tím, že všem vaří a pomáhá, má ráda návštěvy. Toto víno je za příznivou cenu a člověk si ho může otevřít kdykoliv,” vysvětlila Silvia Canas da Costa, jejíž vína doprovodila v Praze Magalhãesovo menu.

Foto: Maria Conceição Pires

Mimo jiné víno Nana z portugalského vinařství Quinta da Lapa

Zatímco z láhve červeného vína Nana Reserva 2011 se nalévalo k tresce, vepřové maso doprovodila vína Merlot Reserva 2013 a Cabernet Sauvignon Reserva 2012. „Myslím, že cabernet se skvěle váže k masu a k pepři. Dobře to k sobě pasuje,” doplnila vinařka.

Reklama

Výběr článků

Načítám