Hlavní obsah

Krutý příběh hraběnky Báthoryové ožil přímo v čachtickém podzemí

Novinky, fis

Alžběta Báthoryová neboli Čachtická paní, žijící v letech 1560 až 1614, proslula svojí krvelačností. Legendy praví, že tato uherská hraběnka vraždila mladé dívky, aby se následně koupala v jejich krvi. Nyní tento temný příběh připomíná podzemní expozice přímo v Čachticích, kde se hrůzy měly odehrávat.

Návštěva čachtického podzemíVideo: TV Markíza

 
Článek

Čachtický podzemní labyrint je natolik rozsáhlý, že má mít až tři patra a dosud se neví, kolik měří přesně kilometrů. Chodby jsou částečně zasypané, proto mnohá zákoutí zatím ještě čekají na objevení.

Nicméně část chodeb, v nichž se před několika staletími sadistická hraběnka pohybovala, je odkrytá. Do podzemí scházela nejspíš nejen kvůli mučení zajatých dívek, ale také kvůli vínům, jež v tamním chladu zrála.

Jeden ze zachovalých oblouků zdobí erb rodu Nádašdyů, do něhož se roku 1575 hraběnka přivdala. Autenticitu prostoru dnes umocňuje série fotografií vytvořených na motivy prastarého příběhu.

Podle rytin na zdech a různých nálezů je jasné, že se v tomto podzemí odehrávalo také množství dalších historických událostí, už ne spjatých s Alžbětou Báthoryovou. Nalezen tam byl například stůl svobodných zednářů z roku 1618, ale také lahvičky a ampulky na léky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám