Hlavní obsah

Praha zažila turisticky rekordní léto

Právo, Stáňa Seďová

Tolik návštěvníků jako od letošního července do září Prahu ještě nenavštívilo. V létě přicestovaly do české metropole více než dva milióny turistů.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Staroměstské náměstí je jedním z turisticky nejfrekventovanějších míst v Praze.

Článek

Úbytek jindy nejsilnější skupiny návštěvníků – Rusů – nahradili Němci, Američané, Britové a Asiati. Se začátkem válečného konfliktu na Ukrajině a následnými finančními dopady na Rusy v jejich domovině rapidně kleslo jejich cestování po světě.

Čeští ubytovatelé a hoteliéři se děsili, že jejich tržby kvůli tomu značně poklesnou, Rusové totiž patřili mezi nejčastější, nejbohatší a nejdéle pobývající návštěvníky Prahy. Překvapivě však jejich výpadek nahradili turisté ze západu a Asie.

Od července do září navštívilo Prahu 2 015 782 lidí, z čehož tvořili 90 procent cizinci. Těch přijelo proti loňskému létu o osm procent víc. Dvojnásobně, tedy o 16 procent, narostl počet Čechů, kteří v létě navštívili metropoli. Ve stejném období, tedy v létě roku 2014, přijelo do Prahy celkem 1 850 000 hostů, v roce 2013 v tomto třetím kvartále přicestovalo do hlavního města 1 766 000 návštěvníků.

Městská turistika je moderní

Pokoření dvoumiliónové hranice turistů v létě podle ředitelky Prague Czech Tourism (PCT) Nory Dolanské není náhodou, ale odrazem celoročního trendu. „Celý letošní rok je z pohledu příjezdů mimořádně silný, evropská městská turistika je evidentně na vzestupu. Souvisí to s aktuálními trendy – lidé si plánují hned několik dovolených ročně, na kratší dobu a město, jako je Praha, je pro prodloužený víkend ideální destinací,“ zdůvodnila atraktivitu Prahy Dolanská.

Jediné, co je podle ředitelky PCT škoda, že v Praze turisté ze západu nezůstávají déle. Průměrná doba přenocování v Praze je 2,5 noci. Právě pro ubytovatele je tedy citelný úbytek Rusů, kteří zůstávali čtyři noci.

„Pokles zájmu Rusů má samozřejmě dopad na turistický ruch. Jsou mimořádní délkou svého pobytu i výší útraty. Ale portfolio našich zdrojových trhů je nesmírně široké. Takže sice poklesl zájem Rusů, ale zase výrazně vzrostl zájem z jiných zemí, takže hostů ani počtu přenocování nám z celkového pohledu rozhodně neubývá. Výrazně přibývá Němců, Američanů, Britů, Číňanů, Izraelců, Korejců,“ vyjmenovala národnosti nejpočetnějších návštěvníků Dolanská s tím, že je samozřejmě rozdíl, když tu Rus pobude průměrně 3,9 noci a Číňan či Korejec 1,8 noci.

Nejvíc turistů z Německa

„Rusové i přes momentální pokles zájmu zůstávají jednou z našich hlavních zdrojových zemí. Za třetí čtvrtletí 2015 jsou na pátém místě z hlediska počtu zahraničních hostů. Ve třetím kvartálu k nám přicestovalo nejvíc turistů z Německa, téměř 250 tisíc, což je třicetiprocentní nárůst proti stejnému období loni,” doplnila mluvčí PCT Kateřina Bártová.

Druzí nejčastější letní návštěvníci byli z USA. „Těch přijelo 165 tisíc, tedy o více než 20 procent více proti loňskému létu. Třetí nejčastější turisté byli z Velké Británie. Britů navštívilo v létě Prahu 108 tisíc a z asijských zemí jsme přivítali přes 78 tisíc turistů, tedy o 26 procent více,“ vyjmenovala Bártová.

Reklama

Související články

Staroměstský orloj slaví 605. výročí

Datum 9. října každoročně připomíná výročí jedné z nejznámějších pražských památek - Staroměstského orloje, který byl dokončen v roce 1410. Pochází z dílny...

Výběr článků

Načítám