Hlavní obsah

Listopad přináší levnější ubytování v žádaných destinacích

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim a jaro patří k ročním obdobím ideálním pro městskou turistiku. Počasí nahrává příjemným zastávkám v kavárnách i různých expozicích. Navíc je to příležitost, jak si turisticky frekventovaná velkoměsta užít v trochu zklidněném tempu. Probouzející se do jara nebo upadající do zimního spánku. Leckdy také za lepší cenu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Listopadové termíny nabízejí v řadě světových velkoměst výhodnější ceny ubytování. Nejen oproti hlavní sezóně, ale také ve srovnání s říjnem. Podrobnější data přinesl průzkum hotelového srovnávače trivago.cz. Podle něj Češi v listopadových termínech nejvíce hledali ubytování v Praze, Londýně, Římě, Vídni a Paříži.

V Praze činí průměrná cena dvojlůžkového pokoje v listopadu 2224 Kč, což je o 27,4 procenta méně než letos v říjnu a o 1,2 procenta méně v meziročním srovnání. V Londýně turisty tento měsíc vyjde noc v hotelu v přepočtu průměrně na 6265 Kč, tedy o 9,8 procenta méně než v říjnu, ale o pět procent více než před rokem.

Oproti předchozímu měsíci zaznamenalo výrazný skok ubytování v Římě. Průměrná cena za noc v hotelu aktuálně podle zmíněného srovnávače činí v přepočtu 3092 Kč. Klesla tedy o 30 procent oproti říjnu, avšak meziročně se o 4,6 procenta zvýšila. Také Vídeň ve srovnání s loňskem ubytování o něco zdražila, konkrétně o 3,5 procenta. V porovnání s letošním říjnem jsou ovšem hotely nyní o 13,6 procenta levnější. Průměrná cena za noc se pohybuje v přepočtu okolo 3173 Kč.

Ubytování v romantické Paříži zlevnilo od října o téměř 13 procent a meziročně cena stoupla pouze o 0,6 procenta. V průměru tak turisté za dvojlůžkový pokoj ve francouzské metropoli zaplatí v přepočtu 4584 Kč.

Cena ubytování spadla od konce října i v dalších městech. Kupříkladu v italských Benátkách o 44 procent na průměrnou cenu 3960 korun, ve španělské Barceloně vychází nyní průměrná cena za noc v hotelu na 3173 Kč, tedy o 32,4 procenta méně než v říjnu, ale o 10,4 procenta více než loni.

Maďarská metropole Budapešť má aktuálně o 26,5 procenta lacinější ubytování s průměrnou cenou 1953 Kč a hotely v polském Krakově zlevnily o téměř 25 procent na průměrnou cenu 1654 Kč.

Dovolená v Česku

Co se týče českých měst, téměř o pětinu klesla od října průměrná cena ubytování v Českém Krumlově, a to na 1600 Kč za noc. Meziročně je nižší o 6,4 procenta. V Karlových Varech zlevnily hotely o téměř 13,6 procenta na průměrnou cenu 2251 Kč, což je meziroční pokles o téměř sedm procent. Mariánské Lázně zlevnily ubytování od října o 15,5 procenta na průměrnou cenu 2360 Kč za noc.

Naopak k nepatrnému zdražení, zhruba o 1,5 procenta, došlo v Ostravě (průměrná cena za noc 1736 Kč) či Olomouci (1926 Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám