Hlavní obsah

Zdi, které zmizely pod nánosy žvýkaček

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne všichni turisté míří na svých cestách za typickými lákadly, jako jsou třeba pamětihodnosti. Mnohé lákají bizarní monumenty vytvořené v nedávné minulosti. Do této kategorie spadá kupříkladu žvýkačková zeď v Seattlu ve státě Washington. Své dvojče má v Kalifornii.

Žvýkačová zeď v Seattlu

 
Článek

Když v Seattlu přijdete k budově divadla Market Theatre, tlustou vrstvu žvýkaček, které pokrývají venkovní zeď, nepřehlédnete. Tuhle zvláštní, a pro leckoho i nechutnou, ozdobu divadlo dostalo vlastně celkem náhodou.

Před více než 20 lety začali lidé mířící na představení odkládat během stání ve frontě své žvýkačky právě na stěny. Postupně se z toho stala tradice, jež přerostla v něco, čemu by se dalo říkat umělecké vyjádření. A tak na venkovních parapetech oken vznikly žvýkačkové „rampouchy“ a obdobné kreace.

Lepící ozdobě, čítající podle odhadů okolo miliónu žvýkaček, se ale odpočítávají poslední dny. V úterý má začít její odstranění a čištění zdí. Podle odborníků chemikálie a cukr ze žvýkaček můžou narušovat zdi historické budovy. Místy je vrstva žvýkaček tlustá až 15 centimetrů. Čištění má trvat jen několik dní. A tak budou mít turisté od příštího týdne v Seattlu o zastávku méně.

Kalifornská starší sestra

Město San Luis Obispo (SLO) v Kalifornii možná neznáte. Pokud byste ale při putování USA chtěli přidat svoji žvýkačku na podobné místo, které zanedlouho zmizí v Seattlu, vyznačte si SLO na mapě. Je zhruba v polovině cesty mezi San Franciskem a Los Angeles. Najdete tam celou žvýkačkovou uličku.

Žvýkačková ulička v San Luis Obispo

Celkem 21 metrů podél žvýkačkami oblepených zdí procházejí turisté už léta přímo v centru města. Atrakce začala vznikat někdy v polovině minulého století. V 70. letech pak byly žvýkačky odstraněny, tradice už byla ale tak zažitá, že barevné nánosy lepivé hmoty vznikly znovu a přibývá jich dodnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám