Hlavní obsah

Tipy, jak si dopřát požitkářskou dovolenou a ušetřit

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne vždy to musí být ubytování s překrásným výhledem či restaurace s prvotřídní kuchyní nad rámec vašeho pečlivě střeženého rozpočtu. Stačí jen vědět, kde nalézt výhodný poměr ceny a kvality. Právě v tom se snaží pomoci nová kniha cestovatelského průvodce Lonely Planet, která nese název Best of Travel 2016 a přináší tipy na vydařenou dovolenou pro příští rok.

Foto: Profimedia.cz

Islandský plážový areál Nauthólsvík

Článek

Nová kniha přináší 10 přepychových lokalit a aktivit, které si mohou dovolit i cestovatelé s nižším dovolenkovým rozpočtem. Nutno podotknout, že pro české turisty nejde ani v jednom případě o dovolenou za pár tisíc korun.

Odpočinek na pobřeží

Knižní průvodce radí navštívit Reykjavík, hlavní město Islandu, konkrétně tamní plážový areál Nauthólsvík. Návštěvníci se tam koupou buď v bazéncích s horkou vodou, nebo přímo v oceánu. Jinak chladná voda Atlantiku je tam totiž ohřívána horkým pramenem (teplota se díky tomu pohybuje okolo 20 stupňů Celsia). Tento areál navštíví okolo půl miliónu lidí ročně. V létě se tam lze vykoupat zdarma, v zimě v přepočtu za zhruba 100 Kč.

Voňavá dovolená

Kdo si touží z dovolené přivézt jiné zážitky, může zavítat do francouzského města Grasse proslulého parfémy. Jejich vůni tam snad nelze minout. Právě s tímto fenoménem souvisí také speciální nabídka pro turisty, kteří si tam mohou voňavku nejen zakoupit, ale hlavně si vyzkoušet výrobu vlastního parfému. V přepočtu za 1240 Kč se zájemci mohou zúčastnit některého z workshopů parfumérie Galimard, odkud si odnesou 100 mililitrů voňavky, kterou si vytvořili.

Noc v komnatách hradu

Levné ubytování nemusí vždy znamenat přespání v nevábné ubytovně nebo vyžilém hotelovém pokoji. Německý hrad Stahleck z 12. století stojí nad městečkem Bacharach u Rýna. V hledáčku by ho měli mít hlavně mladí cestovatelé nebo rodiny s dětmi. V prostorách hradu totiž vznikl hostel, v němž lze sehnat ubytování v přepočtu už od 600 Kč za noc.

Foto: Profimedia.cz

Německý hrad Stahleck

Labužnický ráj

Cenově přívětivá je taktéž nabídka restaurace Tim Ho Wan v Hongkongu. Přestože je oceněna michelinskou hvězdou, jídla tam hosty vyjdou na stejnou cenu jako v jiných okolních restauracích. O tomto podniku se říká, že je nejlevnější michelinskou restaurací na světě. Je známý mimo jiné svými specialitami z vepřového masa.

Osobní koktejl

Londýn rozhodně nepatří k levným krajům. Je ovšem jedno místo, kde si turisté mohou užít noční život britské metropole a zároveň zažít něco neobyčejného. Do podniku BYOC si donesou láhev svého oblíbeného alkoholu a tamní profesionální barmani jim pak celý večer míchají drinky přesně podle jejich chuti. Nepočítaje částku za danou láhev tato zábava vyjde v přepočtu na 940 Kč, což je vstupní poplatek.

Ve městě hříchu

Návštěvu Las Vegas, kterému se přezdívá město hříchu, si turisté obvykle chtějí vychutnat plnými doušky. Bujaré večírky a divoká zábava k tomuto místu neodmyslitelně patří. Průvodce Lonely Planet proto cestovatelům doporučuje, aby se zdarma zaregistrovali na stránkách freevegasclubpasses.com a využívali akčních nabídek na volné vstupy, drinky zdarma a další benefity, které jim budou po dobu jejich pobytu chodit sms zprávou.

Foto: Profimedia.cz

Noční Las Vegas

Lázeňské hýčkání

Město Fás na severu Maroka potěší svojí nabídkou příznivce lázeňského odpočinku. Do zdejších veřejných lázní Ain Azleten Hammam, kde si člověk důkladně prohřeje celé tělo, se zájemci dostanou v přepočtu za pouhých 100 Kč. Ovšem sluší se mít u sebe pár drobných na dýško pro tamní zaměstnance.

Skutečné safari

Podle cestovatelského průvodce lze uspořit až 40 procent nákladů, pokud se cestovatelé toužící po dobrodružství na takzvaném černém kontinentě vypraví do východní Afriky mimo hlavní sezónu. Deštivější období trvající od března do června a od října do prosince nabízí okouzlující západy slunce a také možnost vidět exotická zvířata pečující o svá mláďata.

Soukromé saunování

Turisté, jejichž hlavním dovolenkovým cílem je prostě a jednoduše vypnout a zapomenout na okolní svět, ocení možnost vlastní sauny. Tu si mohou ve Švédsku dopřát v rámci ubytování střední cenové kategorie. Například v horské obci Åre vyjde týdenní pronájem apartmánu se saunou v přepočtu na necelých 12 000 Kč.

V zemi vycházejícího slunce

Ryokan, ubytování v tradičním japonském stylu, může být v levné verzi skutečně nepohodlné, jak upozorňuje Lonely Planet. Lze ovšem nalézt i přívětivé zázemí tohoto typu, stačí prý jen hledat v méně frekventovaných lokalitách, jako je například Hirošima, kde pokoj v hotelu Sera Bekkan včetně občerstvení vyjde v přepočtu asi na 2000 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám