Hlavní obsah

Odborníci restaurují jednu z nejznámějších památek Egypta

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před týdnem začaly restaurátorské práce na Tutanchamonově zlaté pohřební masce. U dlouhého vousu totiž loni došlo k poškození při čištění a ulomený kus masky musel být přilepen. Nyní se má památce dostat lepší péče.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci začali restaurovat Tutanchamonovu maskuVideo: Reuters

 
Článek

Jedna z nejvýznamnějších egyptských památek je nyní pod drobnohledem německo-egyptského týmu archeologů. Pohřební maska faraona Tutanchamona patří k nejznámějším exponátům Egyptského muzea v Káhiře. V minulém roce došlo k jejímu poškození a k následným ne zcela vhodným opravám pomocí epoxidové pryskyřice.

Odborníci mají aktuálně dva úkoly. Prvním je kvalitní oprava masky a druhým vypracování komplexní studie týkající se materiálu, z něhož byla vyrobena, a také samotné techniky výroby. Na tiskové konferenci to minulý týden uvedl německý specialista Christian Eckmann. Doplnil, že byla předem připravena bílá maska k ochraně té originální v průběhu oprav.

Faraon Tutanchamon vládl pravděpodobně v letech 1333 až 1323 před naším letopočtem, a to už od dětského věku. Zemřel mladý, asi v 19 letech. Místem jeho posledního odpočinku se stalo údolí Králů v Luxoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám