Hlavní obsah

Budapešť chce nalákat turisty do nové muzejní čtvrti

Maďarská vláda dokončila plány na vybudování nové muzejní čtvrti v budapešťském městském parku do léta 2019. Slibuje si od něj větší příliv zahraničních turistů. Komisař celého projektu László Baán uvedl, že projekt za 200 miliard forintů (asi 17,5 miliardy Kč) by měl ročně přilákat o 300 000 turistů víc, čímž by městu pomohl v soupeření s dalšími populárními evropskými destinacemi, jako je Praha a Barcelona, napsala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Budapešť

Článek

V oblasti městského parku u náměstí Hrdinů se již nachází zoologická zahrada, termální Széchenyiho lázně a čtyři muzea. Projekt počítá s renovací celého prostoru a s vybudováním nové národní galerie, muzea hudby, národopisného muzea a státních restauračních dílen a skladů.

Muzea fotografie a architektury, s nimiž se tu také původně počítalo, ale mají být podle Baána vybudovány na jiném místě v Budapešti. Znovu by se tu mělo postavit městské divadlo, zbourané v roce 1952.

Do projektu jsou zapojeny věhlasné architektonické kanceláře, jako je norský ateliér Snohetta či japonský Sanaa. Nové plány slibují oživit betonovou plochu, která za komunismu sloužila přehlídkám a později hlavně jako parkoviště.

Ambiciózní plány rozvoje města

Kritici z řad politické opozice, architektů, ekologů a místních obyvatel tvrdí, že celý projekt je politický, nepotřebný a předražený a navíc omezí plochu zeleně v hlavním městě. Baán tyto výhrady odmítl a tvrdí, že nová výstavba využije pouze plochy, které nyní pokrývá beton.

Dvoumiliónová Budapešť, která hostí jeden z předních hudebních festivalů v Evropě, Sziget, a také závody Formule 1 na nedalekém okruhu, má ambiciózní plány dalšího rozvoje včetně kandidatury na pořádání letní olympiády v roce 2024. Investice vložené do projektu muzejní čtvrti by se podle komisaře měly vrátit za 15 let.

Reklama

Související články

Do Budapešti za léčivou vodou a pivem

Máte v plánu navštívit Budapešť? Určitě budete nadšení. Jde o jedno z velkoměst, které se svojí krásou a rozmanitostí v ledasčem blíží Praze. Pouhá večerní...

Nezider: víc než jezero volavek

Už se smráká a nad hladinou i břehy se rozhostil požehnaný klid. Tam za vodou v rákosí se zčistajasna vynořuje první vznosná silueta. S vrozenou elegancí,...

Výběr článků

Načítám