Hlavní obsah

Itálie rozprodává v aukci majáky

Právo, Josef Kašpar

Také italský stát hledá peníze, kde může. Zvýšit daně nelze, protože na Apeninském poloostrově je nejdražší benzín v Evropě a berní úřad žádá od poplatníků téměř stejné částky jako Švédsko či Dánsko, nicméně péče o občany pokulhává. Nyní se Itálie rozhodla dát do prodeje 11 majáků.

Foto: Profimedia.cz

Maják na italském ostrově Giglio

Článek

Prodávají se kasárna a různé státní objekty. Problém je ale v tom, že nabídek je mnohem více než zájemců a stát nechce svůj majetek rozprodat za babku. Úřední věstník však přinesl zprávu, o kterou bude určitě zájem. Stát dává do prodeje 11 majáků, hlavně v turistických oblastech jižní Itálie a v Toskánsku.

Z technického hlediska jsou majáky již překonané a jejich údržba a platy zaměstnanců se poměrně výrazně prodražují. Nacházejí se ale na překrásných místech, která lze poměrně snadno turisticky využít. Podmínkou pro účast v aukci je vedle financí i respektování životního prostředí a tradic.

Z majáků se možná stanou restaurace anebo menší luxusní hotely, které návštěvníkům poskytnou i výlety po moři. Přednost dostanou „ekonomicky nejvýhodnější projekty“. Některé z majáků, které skončí v aukci, pocházejí z velmi známých míst, jako jsou Maiori (Salerno), ostrov Ischia, ostrovy Tremiti, Capo Rizzuto (Kalábrie) anebo ostrov Giglio, kde v lednu 2012 ztroskotal luxusní výletní parník Costa Concordia.

Reklama

Související články

Města, kde je zakázáno umírat

V Sellii, středověkém městečku situovaném na úpatí hory téměř u špičky italské „holínky“, žije 537 lidí. V 60. letech to bylo třikrát tolik a většině obyvatel...

Itálie kraluje evropské produkci vína

Italové jásají. Opět se jim podařilo porazit největšího vinařského rivala – Francii. Producenti vína z Apeninského poloostrova jsou totiž podle údajů Evropské...

Výběr článků

Načítám