Hlavní obsah

Se svatomartinským vínem to letos vypadá skvěle

Právo, Miroslav Homola

Rekordních až 2,6 miliónu lahví mladého vína očekávají organizátoři již 11. ročníku obnovené tradice svatomartinských vín. Ta se podle zvyku začnou poprvé rozlévat právě na svátek svatého Martina tedy 11. listopadu v 11:00. Seznam všech vín se známkou Svatomartinské 2015 bude znám po 29. říjnu, kdy proběhne druhé kolo hodnocení. Letošní urychlené zrání i sklizeň také způsobily, že mladé víno lze ochutnat už i v tuto dobu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Svatomartinské oslavy většinou alespoň na chvíli navštíví sv. Martin na bílém koni.

Článek

Pod očekávanou výbornou kvalitu letošních vín se podepsal nadprůměrně teplý a slunečný průběh letních měsíců završený vlahým přelomem srpna a září.

Nejvyšší zastoupení lze letos očekávat u bílých svatomartinských vín (Müller Thurgau, Muškát moravský a Veltlínské červené rané), kterých bude na trhu cca 40 procent, následovat budou červená (Modrý Portugal a Svatovavřinecké) s 31 procenty a růžová (Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe) s 29 procenty.

V průběhu léta se vinaři obávali především sucha, ale následné deště předcházející samotné sklizni dodaly hroznům raných odrůd potřebnou vláhu. Víno letošního ročníku tak velmi dobře vyzrálo a díky dostatku vláhy v konečné fázi zrání ho bude dostatek.

Hodnotit se bude v 2. půlce října

„Hrozny dozrály do výjimečné jakosti, která se samozřejmě odrazí také v kvalitě svatomartinských vín. Letošní ročník by mohl patřit k těm nejlepším od roku 2005, kdy jsme získali značku Svatomartinské,“ naznačuje ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec a dodává: „Letošní ročník také slibuje vysoké, možná i historicky nejvyšší, procento vín, která uspějí při hodnocení a získají právo používat známku Svatomartinské 2015.“

Hodnocení svatomartinských vín letos proběhne ve dnech 22. a 29. října. Nabídku ročníku vedle odrůdových vín zpestří také celá řada cuvée, tedy vín vyrobených z více uznaných odrůd.

V roce 2005, kdy byla značka Svatomartinské uvedena na trh poprvé, se do projektu přihlásilo 36 vinařství. Loni svatomartinská vína vyrábělo 129 vinařství, která dodávají na trh zhruba dva milióny lahví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám