Hlavní obsah

Lyžařská sezóna na Slovensku: Pro mladé pouze s bezpečnostními prvky

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Lyžaři a snowboardisté mladší 15 let budou muset na Slovensku používat přilbu. Slovenský parlament minulý týden schválil novelu zákona o Horské službě, která tuto povinnost obsahuje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Parlament tak reagoval na zvýšený počet úrazů na sjezdovkách. Novela rovněž zahrnuje povinnost dětí do šesti let, které budou v lyžařské školce, nosit reflexní oděv nebo reflexní prvky. Tuto povinnost nařizuje novela také pro členy organizovaných skupin lyžařů mladších 15 let.

Parlament určil také obecná pravidla chování lyžařů a snowboardistů na sjezdovkách, při jejichž porušení provozovatelé mohou provinilce z trati vykázat, to platí i pro lyžaře nebo snowboardistu do 15 let, pokud nemá přilbu. Lyžař také například nesmí bezdůvodně zastavit a stát ve zúžené nebo nepřehledné části lyžařské tratě.

Na základě novelizace přestanou úřady vymáhat od rodinných příslušníků náklady vynaložené na pátrání Horské záchranné služby v případě, že v horách došlo k tragické události spojené se ztrátou lidského života.

Resort vnitra uznal, že vymáhání těchto pohledávek od pozůstalých je neetické. Jedná se v průměru o 18 případů ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám