Hlavní obsah

Paříž jako frekventovaná kulisa pro svatební fotografie

Wang a Siao stojí ve svatebních šatech západního stylu před pařížskou katedrálou Notre Dame, hledí jeden druhému do očí, drží se za ruce a pózují dvěma fotografům. Jen pár metrů od tohoto mladého páru, který se chystá vzít příští rok doma v Číně, u břehu řeky pózují další dva čínské páry ve svatebních šatech a čtvrtý pár čeká, až se uvolní místo pro dokonalou fotku.

Foto: Profimedia.cz

Čínští turisté neváhají kvůli svatebnímu dni a památečním fotografiím cestovat tisíce kilometrů.

Článek

„Ukážeme ty fotky o našem svatebním dni," říká agentuře Reuters 25letá Siao, která drží v ruce bílou kytici, zatímco turisté na jedné z mnoha lodí na Seině při pohledu na mladý pár tleskají a provolávají mu slávu. „Jsem tu poprvé, je to velmi vzrušující. Udělali jsme hodně fotek. A jídlo je tu dobré," dodává. „Je známo, že je to romantické město a současně tu můžeme nakupovat," doplňuje ji 31letý podnikatel Wang.

Jak mladí Číňané bohatnou, stává se tradicí, že míří do Paříže, aby si v předstihu udělali svatební fotky, které pak ukážou známým ve svůj velký den. A díky tomuto trendu vyrostl i nový průmysl, který sází na romantický obraz města. Čínské páry ve svatebním oblečení se tak již staly běžnou podívanou na Eiffelově věži, u Notre Dame a na mostech přes Seinu a samy se skoro stávají turistickou atrakcí.

Utrácejí desetitisíce

Wang a Siao jsou součástí boomu čínských turistů ve Francii. Počet čínských turistů ve Francii se zvýšil z 420 000 v roce 2006 na loňských více než 1,7 miliónu. A to znamená i významné příjmy z turistiky. Nákupy, o kterých se zmiňuje Wang, nejsou žádnými drobnými nákupy. Podle údajů francouzské vlády za výlet do Francie Číňané loni v průměru utratili 3400 eur (92 500 Kč), včetně 1000 eur za samotné nákupy.

Také šestadvacetiletý Lu Sin, který se po čtyřech letech studií ve francouzské metropoli připravuje na návrat do Číny, se rozhodl pořídit si svatební fotky se svou nastávající v Paříži. „Mám odsud tolik vzpomínek na své mládí, potkal jsem zde v Paříži svou snoubenku, takže je pro nás opravdu důležité mít odsud svatební fotografie, abychom si všechno pamatovali," dodává.

Foto: Profimedia.cz

Čínští novomanželé v zahradách Královského paláce v Paříži

Čínské páry vyrážejí pro své svatební fotografie také na řecké ostrovy a do Prahy [celá zpráva].

Paříž se však stala více trendy díky loňským svatebním fotkám čínského herce Sun Chung-leje. A tento trend se zřejmě začíná šířit i mimo Čínu. V blízkosti známých památek se fotí ve svatebním i západně vypadající páry a páry z dalších částí Asie. „Byli jsme zde již dříve a rozhodli jsme se vrátit a udělat si svatební fotky, protože je to tu tak romantické," říká 26letý Tuan z Vietnamu, který se u Seiny fotí se svojí snoubenkou Chen.

Reklama

Výběr článků

Načítám