Hlavní obsah

Kamenné smírčí kříže vydávají svá svědectví

Právo, Eva Martínková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Masivní, zdánlivě nicneříkající a zasmušilé smírčí kříže neboli křížové kameny stojí většinou osaměle, jindy v malém hloučku. Obrousily je vlivy počasí a sešly věkem, mnohdy jsou polorozpadlé. V Česku jsou tyto nenápadné stopy minulosti k vidění na rozličných místech ve volné přírodě, lesích, u cest, nebo na ně mnohdy narazíme i na náměstích vesnic. Vypravme se za některými z nich.

Foto: Eva Martínková, Právo

Hradiště Libušín je jedním z míst, kde v ČR můžete narazit na smírčí kříž.

Článek

Křížové kameny existují po celé naší republice i jinde v Evropě. Mají v sobě obtisknutou tu nejsmutnější část historie lidstva, jakou si můžeme představit. Jejich stáří se obvykle datuje na několik set let.

Památníky vražd a podivných úmrtí

Tyto osamocené kamenné útvary povídají o tom, že na určitém místě byla prolita lidská krev, že právě tady byl zavražděn člověk. V kronikách a starých dokumentech je pak většinou možné dohledat písemný doklad vztahující se k danému smírčímu kříži a události, která se k němu váže.

Vzhled těchto kamenů bývá buď ve tvaru kříže, nebo má podobu jednolitého kusu opracovaného pískovcového či žulového plochého kamene s vyznačeným křížem a případně vyrytým textem na jeho přední straně. Některé kameny a kříže nesou i vyrytý symbol vražedného nástroje.

Smírčí kříže a kameny vznikaly už od 14. století — v době středověku, kdy právo a zákony nefungovaly, jak by měly. Proto ti, co způsobili někomu újmu na majetku či životě jiného člověka, měli možnost na základě smírčí smlouvy zhotovit smírčí kříž nebo kámen. Ten byl postaven na místě zločinu, přepadení, oloupení nebo jiné tragédie.

Smírčí kříž zhotovil jak člověk odsouzený k smrti, tak i ten, kterému bylo odpuštěno a trestu unikl. Tvar smírčího kříže či kamene závisí na zvyklostech daného kraje. Na smírčí kříže a kameny je možné narazit na západě ČR, ale také na Moravě a dalších místech našeho území. Ve středních Čechách jich je celkem poskrovnu, a to kvůli hustému osídlení, kdy byly kříže ze vznikajících vesnic odstraněny.

Mnohé z nich skončily v muzeích nebo byly přemístěny na jiné místo. Tím však utrpěla jejich výpovědní hodnota. U mnoha smírčích křížů je dodnes známa dramatická událost předcházející jejich vzniku. Například příběh o smrti u cesty zabitého muzikanta vypráví kříž z Červeného Újezda, který je dnes uložen v Melicharově vlastivědném muzeu v Unhošti.

Další tragédie se stala na Klatovsku u Lomce, kde byl zabit pohůnek za krádež obyčejné placky. V Jesenici u Rakovníka byli usmrceni lidé za doby reformace. A zrovna tyto kříže byly přemístěny a dnes stojí před vchodem do muzea v Jesenici. Své místo, i když ne zrovna původní, našly některé smírčí kříže na zdech místních kostelů nebo na hřbitovech.

Středočeské smírčí památníky

Ve Středočeském kraji se můžete vydat za smírčími kameny na zajímavou trasu Tuchoměřice, Libušín - Hradiště, Lhota, Bratronice Kladenskem. V příjemném městečku Tuchoměřice jsou k vidění hned dva smírčí kříže. Jeden asi metr vysoký kámen z pískovce, na kterém se podepsal zub času a jen s velkou námahou lze vysledovat latinský kříž (prý byl dříve patrný i reliéf šavle), stojí v centru obce.

Další kámen s křížem v kruhu je umístěn na venkovní zdi kostela sv. Havla (1330). Kámen byl prý náhodně objeven v r. 2002 při opravě kostela, kde sloužil jako jeden ze schodů.

Jen o několik málo kilometrů dál je zajímavé místo, ranně středověké hradiště Libušín (nebo také hradiště sv. Jiří - na místě osady Hradiště s kostelíkem sv. Jiří.). Na hřbitově u kostela z konce 13. století a šestibokou šindelovou zvonicí z 15. století, stojí menší křížový kámen s pěkně viditelným tlapatým křížem a nápisem, který je obtížně čitelný. Říká se, že prý obsahuje letopočet 1644 a informaci o zákeřné smrti muže palnou zbraní.

Foto: Eva Martínková, Právo

Křížový kámen u silnice v Bratronicích

V nedalekých Bratronicích u fotbalového hřiště stojí u silnice asi metr vysoký smírčí kámen s křížem se dvěma výraznými rýhami pod ním. Další smírčí kámen najdeme ve Lhotě na náměstí. Dnes už není tak docela jasné, z jakého důvodu byl postaven. Vztahuje se k němu pověst, že se snad ve zdejších bažinách ztratil forman s vozem a dvěma páry volů.

Středočeskou cestu za smírčími kameny lze ukončit v Unhošti v místním Melicharově muzeu, kde jsou uloženy a vystaveny dva smírčí kameny, které původně stály v Červeném Újezdě. Jeden z nich byl za již zmíněného zavražděného muzikanta.

Celou tuto lehce tajuplnou trasu vedoucí příjemnou krajinou a lesy lze hravě zvládnout i na kolech. Kamenné smírčí kříže je možné objevit opravdu leckde v přírodě, po celé naší republice. Ať už je jejich stáří jakékoliv, to, co představují, je součástí naší bohaté historie. Jsou to svědkové nepěkných částí naší minulosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám