Hlavní obsah

Unikátní prohlídka jednoho z nejznámějších pražských domů

Novinky, Klára Fischleinová

Jedna z perel pražské historické architektury, ozdoba Staroměstského náměstí a někdejší bydliště významného českého spisovatele. Tím vším je dům U Minuty lemovaný vzácnými sgrafity. V neděli se do něj výjimečně mohli podívat návštěvníci z řad veřejnosti. Pokud jste tuto příležitost propásli, vypravte se tam s námi.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Původně historický prostor sloužil v nedávné minulosti ke kancelářským účelům.

Článek

Minulý víkend pořádala Pražská informační služba - Prague City Tourism (PIS) speciální prohlídky běžně nepřístupných staroměstských objektů — podzemí radničního bloku, jež bylo poprvé veřejnosti zpřístupněno letos v květnu [celá zpráva], či domu U Minuty, který se mimo jiné proslavil tím, že v něm část svého života pobýval spisovatel Franz Kafka.

Období sedmi let (1889-1896), kdy tu v dětství žil s rodiči, je ovšem jen zlomkem pozoruhodné historie této stavby.

Málem už nebyl

Pozdně gotické jádro domu U Minuty pochází z 15. století. V následujících stoletích budova prošla spoustou změn pod rukama různých majitelů. Na konci 16. století tak k původním dvěma patrům přibylo třetí s lunetovou římsou. Výrazným prvkem jsou cenná sgrafita, která zdobí vnější fasádu.

„Po jejich dodělání dům ještě několikrát změnil majitele. Podle smluv sgrafita znásobila jeho cenu,“ říká průvodce Jiří Vytáček, když se skupinou návštěvníků stojí v jedné z místností domu.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Dům U Minuty je v současnosti prázdný, hledá se jeho praktické využití.

Dále se dozvídáme, že sgrafita zachránila stavbu před demolicí. Začátkem 20. století měl totiž dům U Minuty přestat existovat. Překážel. „Vyčuhoval z řady okolních domů,“ vysvětluje průvodce.

Když však byla pod tehdejší bílou omítkou objevena sgrafita, zasedání architektonické komise rozhodlo, že bude dům zachován, dostane novou fasádu a sgrafita se oživí. „Pouze se tehdy probouralo podloubí, které pod domem U Minuty původně nebylo,“ doplňuje Vytáček.

Sgrafita vznikají výškrabem do omítky. Nanesou se dvě různé barvy a umělec do vrchní vrstvy následně vyryje dekoraci. Na zdech domu U Minuty je několik druhů sgrafit. „V horních patrech jsou výjevy z bible a úplně nahoře v lunetě jsou zobrazeny postavy panovníků.“

Naopak ve spodní části budovy jsou na fasádě k vidění alegorické postavy jako Spravedlnost či Plodnost. Jako kolemjdoucí jsem si nikdy neprohlédla ani jeden z motivů, až vyjdu ven, měla bych to jako rodilá Pražačka dohnat.

Foto: Profimedia.cz

Bohatě zdobená fasáda domu U Minuty

Zatímco zvenku je dům bohatě ozdoben, interiér v současnosti zeje prázdnotou. Nějakou dobu v něm fungovaly kanceláře, nyní se prý šikovné využití prostoru hledá.

Procházíme nepříliš prostornými místnostmi a z oken, díky nimž jsou prostory velmi světlé, je vidět šrumec na Staroměstském náměstí. Spousta hlav, spousta barevných bund... Hluk sem ale kupodivu nedoléhá.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Výhled na Staroměstskou radnici z domu U Minuty

Nutno podotknout, že také uvnitř domu odborníci místy odkryli nástěnné malby a honosně zdobené stropy. Podlaha a další prvky jsou ovšem novodobé. Tajuplnou atmosféru prastaré Prahy tady tím pádem příliš nečekejte.

Vydržte minutku

Jak vlastně dům přišel ke svému názvu? Podle průvodce je vícero příběhů, které to vysvětlují.

„Dle jedné verze název vznikl tak, že tady v přízemí byla hospoda a tam hostům říkali, že jídlo za minutku přinesou,“ sdělil úsměvnou historku průvodce.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Tmavší zákoutí domu U Minuty, které zdobí stropní malby.

Dům byl v minulosti využíván k různým účelům a říkalo se mu i jinak. Tak například počátkem 18. století budovu vlastnil Matěj Bartl a provozoval zde lékárnu. Tehdy dům nesl název U bílého lva. Kamenná socha lva, jež kdysi sloužila jako domovní znamení, trčí z nároží domu dodnes.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Dům U Minuty zdobí vzácné nástěnné malby.

Dům U Minuty jsme si prohlédli v rámci více než dvouhodinové prohlídky kombinované s exkurzí do podzemí radničního bloku a také do prostor Staroměstské radnice.

„Zájem o speciální prohlídky projevily asi dva tisíce Pražanů, uspokojili jsme asi 600 z nich. Příští rok chceme akci zopakovat,“ řekla Novinkám mluvčí PIS Kateřina Bártová.

A tak se na procházku kouskem pražských dějin příští rok vypraví další stovky nadšenců.

Reklama

Výběr článků

Načítám