Hlavní obsah

Destinace, kde sezóna nikdy nekončí

Novinky, Klára Fischleinová

Španělský ostrov Mallorca je celoroční turistickou destinací. Záleží, zda tam cestujete za koupáním, vínem nebo třeba cyklistikou... Protože ale tamní roční období nekopírují přesně ta naše, pomůžeme vám s inspirací, co ve které části roku na Mallorce podniknout. Začneme hned tím aktuálním.

BEZ KOMENTÁŘE: Ostrov MallorcaVideo: Klára Fischleinová, Novinky

 
Článek
Podzim

Během českého podzimu nastává na Mallorce spíše jarní počasí. „Začíná nepravidelně pršet, mírně se ochladí a po období vegetačního klidu nastává "jaro",“ popisuje průvodkyně Dita Špalková, původem Češka žijící na Mallorce už víc než 20 let.

Pokud na ostrov utečete před sychravým počasím v Česku, stihnete se ještě vykoupat v moři s teplotou okolo 25 stupňů Celsia. „Koncem září začínají ideální podmínky pro horskou turistiku, cyklistiku a veškeré sportovní aktivity,“ radí průvodkyně a doporučuje také pravidelné slavnosti vína ve vesnici Binnissalem, které probíhají zhruba od poloviny do konce září.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Úžasným zážitkem je také výlet na vyhlídku Es Colomer na mallorském výběžku Formentor.

Posezónní koupání na Mallorce vřele doporučuje také delegátka CK Fischer Dana Palátová, která také na ostrově žije. „Španělé se naposledy koupou v moři koncem září, přijde jim divné být v říjnu u moře, kde se pobývá v létě a voda už je na ně studená. Pro mě moře mělo příjemnou teplotu i v říjnu. Podzim je na Mallorce ideální pro páry. Pláže už nejsou tak plné, je skvělé počasí na procházky, relax v přírodě i u moře, a dostatečné teplo je až do konce října.“

Zima

S příchodem zimy se ochlazuje i na slunné Mallorce. „Na jihu bývá lepší počasí, proto většina turistů míří do zálivu Bahía de Palma nebo do hlavního města Palma de Mallorca. Ze severu fouká nárazový vítr, přes den je kolem 18 stupňů Celsia, v noci teplota může klesnout k pěti stupňům. Nejchladnější bývá únor, na horách se od cca 700 metrů může objevit i sníh. Koncem ledna ale začínají na jihu rozkvétat mandlovníky a do konce února kvete celý ostrov,“ říká Špalková.

„V zimě se na Mallorce nikde neohřejete, protože Španělé tam neznají ústřední topení, teplo je drahé a místní obyvatelé neumí zazimovat své domy, jako to umíme my. Ostatně zimu mají jen dva až tři měsíce, od prosince do února. V půlce ledna už ostrovem hojně projíždějí cyklisté,“ vypráví Palátová.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Katedrála La Seu (také katedrála světla) v mallorském hlavní městě Palma de Mallorca patří k architektonickým skvostům španělské historie.

Během zimního období se dají na Mallorce podniknout třeba procházky podél pobřeží. „Oblíbená je trasa z turistické oblasti Playa de Palma do hlavního města Palma de Mallorca. Skalnaté pobřeží lemuje promenáda s cyklostezkou, kde se míjejí cyklisté s bruslaři a chodci. Mohu doporučit i návštěvu hlavního města a posezení třeba u šálku čokolády se smaženými "churros",“ říká Špalková.

V zimě je prý ostrov kromě hlavního města dost vylidněný. Ve vnitrozemí jakoby se zastavil čas. Kdo má rád ospalou atmosféru, může navštívit místní vesničky v centru ostrova: Campanet, Buger, Petra, Sineu, nebo v horách: Deiá, Esporles, Puigpunyent, Fornalutx.

Jaro

Přestože denní teploty vystupují k 25 stupňům Celsia, moře ještě není vyhřáté, a když začne zapadat slunce, citelně se ochladí.

„Do konce dubna je ideální čas na horskou turistiku. Jsou rozkvetlé louky a pomerančovníky — údolí mezi Sollerem a vesničkami Fornalutx a Binniaraix je v tuto dobu nejkrásnější. Doporučuji navštívit Soller a ochutnat šťávu z čerstvě vymačkaných pomerančů, svézt se nostalgickým dřevěným vláčkem do Palmy nebo se projít po rozkvetlém údolí Valle de Soller. V květnu už bývá hodně teplo a ostrov se barevně proměňuje, protože přestává pršet,“ popisuje průvodkyně.

Připomíná, že v dubnu se na Mallorce pořádají dvě velké sportovní akce: cyklistický závod kolem ostrova na 312 kilometrů a extrémní závod v horském běhu Ultra Trail Tramuntana. V květnu pak startuje Ironman 70.3.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Na Mallorce nevynechejte také ochutnávku místních vín a olivových olejů.

Sportovní příležitosti oceňuje na tomto období také Dana Palátová: „Mallorca se na jaře mění ve sportovní destinaci. Můžete na kole vyjet například na Faro de Formentor, aniž byste čelili velkému provozu aut a horkému letnímu slunci. Nebo se vydat po jedné z turistických tras pohoří Serra De Tramuntana, například krásnou bystřinou Torrent de Pareis pro zkušené horské turisty, nebo poutní cestou na klášter Lluc, posvátné místo Mallorčanů.“

Léto

Letní tvář ostrova Mallorca je turistům asi nejznámější. Byla by ovšem škoda dovolenou jen pasivně proležet na lehátku, protože na ostrově to žije i jinde než na narvaných plážích.

„U nádherné přírodní pláže Es Trenc se na saliništích v Ses Salines ručně sbírá sůl. Zajímavé také je spatřit místní lidový folklor v dobách oslav různých měst a vesnic. Doporučuji slavnosti v městečku Pollenca, 2. srpna odpoledne. V rámci bohatého kulturního programu, který začíná už 14 dní předem, probíhají rekonstrukce soubojů mezi místními obyvateli a piráty, kteří je v roce 1551 napadli,” popisuje Špalková.

„Polovina obyvatel představuje místní, ženy se převlečou do bílých nočních košilek, pánové mají bílé kalhoty a košile. Druhá polovina se vydává za piráty. Mají na sobě barevné tuniky, turbany a korále. Kolem 19:00 začíná mela,“ dodává.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Důkaz popularity mallorských pláží

Rozmanitý program si mohou naplánovat i ti, kteří by se v horkých letních měsících přece jen raději drželi blízko vody. „V létě nabízí ostrov perfektní teplotu moře pro všechny milovníky odpočinku u moře, ruchu a zábavy. Mnoho aktivit je speciálně pro děti. Například jsou otevřené aquaparky s širokou nabídkou atrakcí. Zajímavé jsou i lodní výlety kolem mallorských břehů na místa, kam se suchou nohou nedostanete,“ uzavírá Palátová.

Reklama

Výběr článků

Načítám