Hlavní obsah

Vesnicí roku se stala nejzápadnější obec Česka

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejzápadněji položená obec v České republice se stala Vesnicí roku 2015. O vítězství Krásné na Chebsku rozhodla hodnotící komise v noci na sobotu v Luhačovicích na Zlínsku.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Do Luhačovic na Zlínsku přijelo ze západního cípu Česka, obce Krásná, přes deset jejích obyvatel. Ti si vítězství na lázeňské kolonádě patřičně užili.

Článek

V letošním roce se do soutěže přihlásilo 210 ze třinácti krajů, do celorepublikového finále postoupili vítězové každého kraje. Krásná v historii soutěže uspěla jako první obec Karlovarského kraje.

„Je to neskutečné, stejně jak říká Karel Gott: Dneska jsme to nikdo skutečně nikdo z nás nečekali. Je to ale do velké míry zásluha našeho starosty Luboše Pokorného, který stojí v čele radnice už patnáct let. Nebýt toho, že každé volby kandiduje, nebyli bychom tam, kde jsme. Od té doby, co kandidoval, se máme líp,“ uvedl Radek Janouš z Krásné.

První muž radnice v Krásné vítězství nemohl po vyhlášení uvěřit. „Nejen já, ale i další lidé z Krásné, co jsme sem dojeli, prožíváme krásnou euforii. Je to neskutečné ocenění, které jsme nečekali. Jsme malá obec. Musím říct, že je to vítězství všech našich občanů. Ta cena je samozřejmě jejich. V obci máme dobrou pospolitost, lidé drží při sobě,“ sdělil Právu starosta Krásné Luboš Pokorný.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Starosta Krásné Luboš Pokorný v objetí svých občanů, kteří jej přijeli na východ Česka podpořit v republikovém finále soutěže Vesnice roku.

Hodnotící komise vybírala v noci na sobotu ze třinácti možných adeptů na vítěznou Vesnici roku. „Rozhodování bylo složité. Všechny dědiny, které jsme v posledních týdnech navštívili, se vyznačovaly tím, že v nich žijí lidé, kteří si vesnice váží. Ale v Krásné to bylo cítit více,” konstatoval Vojtěch Zubíček, který stál v čele hodnotící komise a zároveň je starostou Kateřinic na Vsetínsku, Vesnice roku 2014.

„Do života v obci vtáhli děti, a to je pro nás záruka, že zde bude venkov žít i dál. I když jde o příhraniční obec. Je opravdu neuvěřitelné, jak se tam lidé vzájemně respektují, mají se rádi a předávají to dalším generacím. Obec vznikla teprve v roce 1990 a od té doby udělala obrovský pokrok,“ doplnil Zubíček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám