Hlavní obsah

Hraniční kontroly v Chorvatsku dopravu zatím nekomplikují, uklidňují cestovky

Cestovní kanceláře, které vypravují zájezdy do Chorvatska, zatím neregistrují výrazné problémy s dopravou klientů kvůli zavádění hraničních kontrol či uzavírání hranic. Turisté by ale měli počítat s delší dobou na cestu, což vyplývá z ankety mezi prodejci zájezdů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V pátek v noci a v sobotu se v Chorvatsku střídají poslední turnusy, sezóna již končí. Podle ÚAMK by se řidiči jedoucí do Chorvatska měli vyhnout cestě přes Maďarsko. Slovinsko od čtvrtka zavedlo na příštích 10 dní hraniční kontroly. Chorvatsko uzavřelo kvůli velkému množství imigrantů sedm z osmi hraničních přechodů se Srbskem.

Cestovní kancelář Vítkovice Tours zatím žádné problémy s dopravou svých klientů do Chorvatska neregistruje.

Podle CK Nev-Dama se zpoždění na hranicích z důvodu zvýšené kontroly dotklo pouze dvou autobusů a několika dalších klientů, kteří jedou vlastní dopravou. „Vzhledem k tomu, že do Chorvatska dnes odjíždí poslední turnus v této sezóně, nepřipravujeme žádná opatření k možnému uzavření hranic Slovinska s Chorvatskem. Oproti hlavní sezóně, kdy vypravujeme tisíce klientů, odjíždí jich dnes do Chorvatska pouze necelá stovka," uvedla mluvčí cestovní kanceláře Simona Fischerová.

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže tuzemské CK zatím vyčkávají, situaci by mohlo zkomplikovat zejména omezení provozu na slovinsko-chorvatských hranicích. Turisté podle něj musí počítat s prodloužením cestovní doby. „Tuzemské CK, které vozí turisty autobusem do Řecka, odklonily dopravu přes maďarské hraniční přechody, které nejsou uzavřené a zpátky jezdí autobusy přes Chorvatsko," dodala výkonná ředitelka asociace Kateřina Petříčková.

Kudy se vydat

Řidiči jedoucí do Chorvatska by se měli vyhnout cestě přes Maďarsko a raději zvolit klasickou trasu přes Rakousko a Slovinsko. Důvodem je uzavření většiny silničních hraničních přechodů mezi Srbskem a Chorvatskem. Uvedli to zástupci ÚAMK. „Navíc musíme upozornit na fakt, že zdržení na hraničních přechodech mezi Slovinskem a Chorvatskem je aktuálně delší, než je běžné kvůli podrobné kontrole. Také nedoporučujeme cestovat vlakem do Chorvatska," řekl prezident ÚAMK Oldřich Vaníček.

Vzhledem k tomu, že hlavní turistická sezóna již skončila, dochází podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur ke zdržení na hranicích pouze okolo 30 minut. „Osobní automobily jsou odkloněny do zvláštního pruhu, a tak individuální cestující projíždějí kontrolou rychleji než karavany, autobusy a nákladní automobily," doplnila Petříčková.

V noci na pátek uzavřela chorvatská strana kvůli velkému množství imigrantů sedm z osmi hraničních přechodů se Srbskem. Na posledním otevřeném hraničním přechodu Bajakovo je tříkilometrová kolona vozidel. Zavřené jsou přechody Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Tovarnik, Erdut a Batina.

Chorvatsko je nejoblíbenější letní turistickou destinací Čechů, ročně tam zavítá 800 000 českých turistů. Většina tam jede individuálně.

Reklama

Výběr článků

Načítám