Hlavní obsah

Dramatické snímky ukazují, jak bývalý obchodní dům sžírá příroda

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro někoho smutné, pro jiného fascinující obrazy vytváří příroda v budově bývalého nákupního centra ve městě Akron v americkém Ohiu. Letos by oslavilo 40. výročí otevření, dnes už se ale sčítají roky jeho úpadku.

Foto: Johnny Joo, Profimedia.cz

S tímto nákupním vozíkem před lety nakupoval nespočet zákazníků.

Článek

Nákupní centrum Rolling Acres otevřelo své brány dychtivým zákazníkům v roce 1975. V Acronu se stalo centrem dění. Lidé tam chodili do práce, bavit se a samozřejmě nakupovat.

V nákupně frekventovaných obdobích, jako jsou třeba Vánoce, obchodním domem doslova pulzoval život. Dnes tam toto barevné a hlasité období připomínají už jen polorozpadlé „rekvizity“ — nákupní košík, nápisy se jmény obchodů, lavičky...

Foto: Johnny Joo, Profimedia.cz

Na některých místech to v obchoďáku vypadá jako po výbuchu.

Svého času moderní nákupní středisko zeje prázdnotou od roku 2008, kdy se definitivně zastavily všechny eskalátory, z regálů zmizelo zboží a z chodeb zákazníci. Budovy se chopila příroda, které moderna ani okázalost nic neříkají. A tak dřívější lesk rychle vyblednul a vyprázdněná místa bujně prorůstá plevel.

Foto: Johnny Joo, Profimedia.cz

V prasklinách v podlaze se daří všelijaké zeleni.

Obrázky jako vystřižené z postapokalyptického filmu ukazují jediné — dopad střídajících se cyklů přírody, které přinášejí život i destrukci. V tomto případě to druhé. Dírami ve střeše proniká do budovy sníh, jakmile roztaje, začne se tam dařit zeleni, která postupně usychá, až ji nahradí nová.

Foto: Johnny Joo, Profimedia.cz

Díry ve střeše jako by zvaly přírodu dál.

Výdobytek moderní doby, který se postupně mění v džungli mezi několika stěnami, pozoruje už delší dobu fotograf Johnny Joo. Proces chátrání centra Rolling Acres pečlivě dokumentuje svými snímky, ze kterých lze vycítit zvláštní atmosféru tohoto ztichlého místa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám